economie

08 mei 2015, 14:02

Vlaggenschip provincie Groningen ‘Voorwaarts Voorwaarts’ aangehouden in Hamburg

Vlaggenschip provincie Groningen ‘Voorwaarts Voorwaarts’ aangehouden in Hamburg

Het vlaggenschip van de provincie Groningen is vanmorgen met bemanning en al aangehouden in Hamburg. Het schip was op uitnodiging van de gemeente Groningen op weg naar de Hafengeburtstag.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De reis van de Voorwaarts Voorwaarts vanuit de Provincie Groningen naar Hamburg verliep volgens een woordvoerder aanvankelijk uitstekend. Bij Cuxhaven werden de formaliteiten door de betreffende instanties snel afgehandeld en kon zij haar tocht vervolgen naar Hamburg. De benodigde papieren waren in de voorgaande Duitse havens al in orde bevonden.

 

Maar aangekomen In Hamburg werden de certificaten anders geïnterpreteerd door de bevoegde autoriteiten, wat in eerste instantie leidde tot aanhouding van het schip, tot grote schrik van bestuur en bemanning.

 

 

Na overleg tussen het bestuur, de havenautoriteiten en de schipper is het schip inmiddels weer vrij gegeven en heeft zij toestemming om met relaties en sponsoren te varen in de haven van Hamburg, van vrijdag 8 mei t/m zondag 10 mei.

 

 

Deze onverwachte gebeurtenis onderstreept , aldus een woordvoerder, nog eens hoe groot het belang is van een goede bestuurlijke samenwerking tussen de steden Groningen en Hamburg, maar ook tussen de Vlaggenstaten IL&T in Nederland en BG-Verkehr in Duitsland. 'Het versterken van de onderlinge betrekkingen – tevens één van de doelstellingen van de Hafengeburtstag – is ook in dit opzicht evident'.

 

Terugreis?

 

Intussen wordt overlegd over de te volgen stappen voor de terugreis na afloop van de Hafengeburtstag in Hamburg. De verwarring kon ontstaan door een interpretatieverschil van de certificaten, tussen de verschillende partijen. Het bestuur van de stichting Voorwaarts Voorwaarts heeft er alle vertrouwen in dat er een oplossing zal worden gevonden voor de terugreis waarin alle instanties zich kunnen vinden. De komende dagen zal het schip zich echter volop presenteren aan de Hafengeburtstag en met Groningse warmte haar gasten ontvangen.

 

 

De Voorwaarts Voorwaarts was via de Gemeente Groningen uitgenodigd door de stad Hamburg, in het kader van het thema ‘Groningen’ van de Hafengeburtstag 2015. Jaarlijks wordt voor een ander thema gekozen in dit evenement, dat een enorme impact heeft op geheel Noord-Duitsland.

 

'Het is dan ook een eer om onze 116 jaar oude Groninger Koftjalk Voorwaarts Voorwaarts in Hamburg te mogen laten zien. Zij zal zonder twijfel de ‘Grand Old Lady’ van de manifestatie zijn!', aldus Jeannette Blijdorp-Jonker, Beschermvrouwe en Bestuurslid van de stichting Voorwaarts Voorwaarts in een persverklaring.