economie

13 nov 2014, 10:10

Vlag uit in Delfzijl: Herstart Aldel zorgt ervoor dat 200 man snel weer aan de slag kunnen

Vlag uit in Delfzijl: Herstart Aldel zorgt ervoor dat 200 man snel weer aan de slag kunnen

Top-nieuws voor Delfzijl en wijde omgeving: Aldel zal inderdaad worden heropend. Dat is zojuist bekend gemaakt op een persconferentie van Groningen Seaports, in aanwezigheid van de allerhoogste baas, Gary Klesch. Er was enorme belangstelling van de media. Het is in korte tijd een tweede grote opsteker voor noord-Groningen. Onlangs werd bekend dat Google naar de Eemshaven komt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Aluminiumsmelter Aldel wordt begin volgend jaar weer opgestart. De fabriek die begin vorig jaar failliet ging, gaat weer open omdat de kans groot is dat er een stroomkabel wordt aangelegd tussen Duitsland en Delfzijl, waardoor Aldel kan profiteren van goedkopere stroom.

 

 

Volgens de Amerikaanse grootaandeelhouder Gary Klesch (zie foto) spelen ook verbeterde marktomstandigheden Aldel in de kaart. De verwachting is dat er eind volgend jaar weer 200 mensen in de aluminiumsmelter werken. Vorig jaar raakten 600 werknemers hun baan kwijt. Een deel van hen heeft al ander werk.

Klesch verwacht begin 2015 de primiare produktie te kunnen opstarten.Tot die datum zullen exta onderhoud en tests worden uitgevoerd om de frabiek weer volledig gereed te maken voor produktie. De eerste proefgietingen zullen naar verwachting voor het einde van dit jaar reeds plaatsvinden.

De beslissing om de productie van aluminium opnieuw op te starten werd mogelijk gemaakt door de verbeterde marktomstandigheden, alsmede de vorderingen die gerealiseerd zijn in de voorbereiding van de aanleg van de zogenaamde ‘Directe Lijn’ naar Duitsland.

 

Een en ander in nauwe samenwerking met Groningen Seaports NV en andere industrieën in de regio. Deze Directe Lijn zal op lange termijn een oplossing zijn voor de gehele regio om te komen tot een gelijk speelveld binnen de Europese markt op het gebied van baseload elektriciteitsprijzen.

 

Klesch Aluminium Delfzijl zal in eerste instantie 65.000 mt. primair aluminium gaan produceren en in totaal meer dan 100.000 mt. aan producten per jaar uitleveren aan haar klanten. Men verwacht eind 2015 meer dan 200 mensen in dienst te hebben.

In een reactie zegt A. Gary Klesch, oprichter en voorzitter van de Klesch Group;


"We zijn verheugd om de aluminiumproductie in Delfzijl te kunnen herstarten. De voortdurende samenwerking met en steun van verschillende belanghebbenden, waaronder oud-medewerkers, de minister van Economische Zaken, Groningen Seaports en andere regionale partijen die betrokken zijn bij de ‘Directe Lijn’ zijn van cruciaal belang geweest voor ons om deze beslissing vandaag te bereiken”.

Aldel kwam in de problemen doordat het aanzienlijk meer geld kwijt was aan elektriciteit dan concurrenten in bijvoorbeeld Duitsland.

Reactie Delfzijl:

Wethouder Meindert Joostens (die bovenstaande foto maakte) laat via Twitter weten zeer gelukkig te zijn met de heropening. Die levert niet alleen tweehonderd banen op, maar mogelijk ook tweehonderd voor toeleveranciers.

 

=