economie

05 sep 2016, 10:10

(VIDEO) Grootste zonnepark van Nederland in Groningen: 120.000 panelen

De provincie Groningen loopt niet voorop wat betreft zonne-energie. Nog niet. Want daar gaat snel verandering in komen. Nabij Delfzijl komt nu namelijk het grootste zonnepark van Nederland van de grond.(zie video).

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Op een terrein van dertig hectare, bijna zestig voetbalvelden, wordt gewerkt aan de aanleg van het grootste zonnepark van Nederland. In totaal komen er 120.000 panelen, goed voor een vermogen van 30 megawatt. Daarmee kunnen bijna achtduizend huishoudens van elektriciteit worden voorzien.

 

De onderstellen staan er inmiddels. Binnen enkele weken komen de collectoren, en zal het geheel een zeer glimmende indruk gaan maken. Eind dit jaar zal de elektriciteit worden geproduceerd.

 

‘Sunport Delfzijl’, zo luidt de naam van het zonnepark, is een initiatief van zakenman Hans Hoven, dat hij inmiddels heeft verkocht aan de Duitse onderneming Wirsol.

 

Voorlopig wordt Sunport Delfzijl het grootste project van Nederland, maar er zijn ook plannen voor parken in Sappemeer (350.000 panelen) en bij Leek (40.000 panelen).