economie

30 okt 2014, 09:09

Vastgoedrapport Groningen: “Herstel onderkant woningmarkt, maar markt duurdere huizen stagneert’’

  Vastgoedrapport Groningen: “Herstel onderkant woningmarkt, maar markt duurdere huizen stagneert’’

De woningmarkt laat aan de onderkant matig herstel zien maar boven 200.000 stagneert de markt. Er is nog geen sprake van definitief herstel van consumentenvertrouwen. Dit zijn twee conclusies uit het  deze week gepresenteerde vastgoedrapport voor het Noorden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

William Moorlag, gedeputeerde Ruimtelijke Ordening en Financiën en voorzitter van de stuurgroep Regio Groningen-Assen, nam het 10e vastgoedrapport in ontvangst tijdens het jaarlijkse vastgoedsymposium in de Stadsschouwburg in Groningen. Meer dan 400 professionals uit de vastgoedbranche, de financiële markt en de politiek waren bij dit symposium aanwezig.

Het vastgoedrapport beschrijft de vastgoedmarkt in de noordelijke regio en het geeft een  overzicht van alle trends en ontwikkelingen.

Belangrijkste conclusies vastgoedrapport

- Op de beleggingsmarkt is het volume landelijk toegenomen maar de noordelijke regio profiteert hier te weinig van mee. De regio moet met interessantere beleggingsproposities komen.

- Er ontstaan steeds meer 1-persoonshuishoudens en dit vraagt om andere woonvormen.

- Consumentenvertrouwen stijgt licht maar er is nog lang geen definitief herstel zichtbaar.

- De woningmarkt laat aan de onderkant matig herstel zien maar boven 200.000 stagneert de markt.

- Bij de winkelmarkt zien we schaalvergroting en branchevervaging optreden. Uit het rapport blijk verder dat de fysieke winkelplek nog steeds de meest favoriete koopplek is. De huurprijs voor A-locaties is stabiel maar staat voor B en C locaties onder druk.

- Op de kantorenmarkt is het aanbod regionaal sterk gestegen maar er is een dieptepunt bereikt in opname. Herbestemming is een belangrijke trend.

- Op de bedrijfs- en kantorenmarkt is geen duidelijk herstel te zien. Wel neemt het aantal kleinere objecten toe.

Het hele vastgoedrapport is te vinden op www.vastgoedrapport.nl

Data breder inzetten

De Stichting heeft de afgelopen 10 jaar door haar onderzoek naar de noordelijke markt een ruime dataset opgebouwd en wil deze data in de toekomst breder in gaan zetten. Ook wil de Stichting maatschappelijk vastgoed toevoegen aan het onderzoek.

 

Prof. Dirk Brounen: Vastgoedmarkt is traag in reactie op veranderingen

 

Dirk Brounen, hoogleraar vastgoedeconomie gaf een presentatie over de logica van de veranderende vastgoedmarkt. Door grote verbanden tijdig te zien kunnen vastgoedondernemers toekomstige kansen sneller zien en benutten en ontwikkelingen versnellen. Verbanden die steeds sneller zichtbaar worden uit gegevens uit ondermeer het vastgoedrapport.