economie

24 jul 2014, 17:05

UMCG gaat gewoon door met voorbereiding bouw protonenlab

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) gaat verder met de voorbereiding van de bouw van een protonentherapiecentrum. Dit ondanks het feit dat Zorgverzekeraars Nederland (ZN) onlangs bekend maakte protonentherapie bij slechts één centrum in Nederland in te willen gaan inkopen, terwijl de minister aan vier centra een vergunning voor protonentherapie heeft verleend.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het UMCG heeft de bouw van zijn protonentherapiecentrum gegund aan VolkerWessels bedrijf Visser & Smit Bouw. Dit bouwbedrijf kwam als beste uit de Europese aanbesteding en is een ervaren partij in het uitvoeren van complexe projecten. De werkwijze van Visser & Smit Bouw sluit goed aan bij de visie die het UMCG heeft op het ontwikkel- en bouwproces.

 

Met de gunning is het UMCG klaar om te starten met de voorbereiding van de bouw van zijn protonentherapiecentrum. Vorige maand maakte het UMCG bekend dat het IBA heeft gekozen als leverancier voor protonentherapie-apparatuur. Ook de financiering is rond. Om volgende stappen te kunnen zetten, is echter eerst zekerheid nodig over de contractering van protonentherapie door zorgverzekeraars.

 

Onlangs maakte Zorgverzekeraars Nederland (ZN) bekend protonentherapie bij slechts één centrum te gaan inkopen, terwijl de minister aan vier centra een vergunning voor protonentherapie heeft verleend. ZN gaat eerst nog criteria opstellen en deze werkwijze toetsen bij de ACM voordat het een keuze voor een centrum maakt. Het UMCG vindt het besluit van ZN om verschillende redenen onbegrijpelijk en niet in het belang van patiënten. Het UMCG is in de afgelopen maanden voortvarend verder gegaan met de uitwerking van zijn plannen voor een protonentherapiecentrum. Met als resultaat dat het klaar staat om te beginnen met de voorbereiding van de bouw.