economie

03 mrt 2016, 13:01

‘Treurige aanblik winkelpanden binnenstad van korte duur’

 ‘Treurige aanblik winkelpanden binnenstad van korte duur’

Wie nu door de binnenstad loopt zal het gelijk opvallen dat er veel winkelpanden in het centrum leeg staan. Met de failliete V&D, die als sinds de jaren vijftig een plekje had in de binnenstad, de Bijenkorf die op het moment gesloten is en de vele andere leegstaande winkelpanden in onder meer de Herestraat is het maar een triest gezicht. Maar volgens experts zou dat weleens van korte duur kunnen zijn.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het faillissement van de V&D zou een positief effect kunnen hebben op de bedrijvigheid in de stad, zo zegt winkelmakelaar Igor Feenstra  in het Dagblad van het Noorden. Veel bedrijven die een shop-in-shop in het warenhuis hebben, willen hun Noord-Nederlandse klanten niet kwijtraken en overwegen daarom een eigen vestiging te openen. Zo had bijvoorbeeld Rituals een verkoopafdeling in de V&D. Om de consumenten ook na de sluiting daarvan goed van dienst te kunnen zijn  verhuist het bedrijf zijn eigen Groningse winkel in de Herestraat naar een groter pand aan de overkant. 

Volgens Feenstra zijn er minstens tien partijen die hebben aangegeven zich te willen vestigen in de Herestaat. Zij hebben al geïnformeerd naar beschikbare ruimte en de ligging van panden.

Voor het pand van de Bijenkorf is het vooruitzicht nog niet zo rooskleurig. Dat heeft voornamelijk te maken met de torenhoge huur die de Amsterdamse makelaar Kroese Paternotte voor het pand wil opstrijken: 1.650.000 euro per jaar.