economie

07 jan 2015, 16:04

Topjaar voor Groningen Seaports

Groningen Seaports had het afgelopen jaar, 2014, een topjaar. Dat blijkt uit de woensdagmiddag gepresenteerde jaarcijfers.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De overslag in de Eemshaven en de haven van Delfzijl is het afgelopen jaar met 40 procent gestegen naar een totaal van 10 miljoen ton.

Ook werd er ruim 50 hectare grond uitgegeven. Dat blijkt uit de jaarcijfers van Groningen Seaports, die woensdag werden bekendgemaakt.

Het havenbedrijf spreekt van een ''topjaar''. Groningen Seaports verwacht op een winst van 2 miljoen euro uit te komen. Over 2013 werd nog een winstcijfer van 0,6 miljoen euro naar buiten gebracht.

Begin vorig jaar waren de verwachtingen nog niet heel hooggespannen. Aluminiumsmelter Aldel was net failliet gegaan en Seaports vreesde dat meer bedrijven in de problemen zouden komen.

Maar de schade van het faillissement van Aldel bleef uiteindelijk beperkt, omdat de smelter een doorstart heeft gemaakt. Ook het faillissement van twee andere bedrijven kon net worden afgewend. Daarnaast verkocht het havenbedrijf veel grond aan Google, dat een datacentrum in de Eemshaven gaat bouwen.

Het havenbedrijf heeft ook in 2015 alweer de eerste hectares grond verkocht. Seaports wil de komende jaren het vizier richten op datacenters, windparken op zee, recycling en duurzame initiatieven. Er wordt ook veel verwacht van de bouw van het windpark Gemini, waarbij de Eemshaven voor de bouw en het onderhoud wordt gebruikt als uitvalsbasis.