Economie

Tocht om de Noord: grote wandeling ter herinnering aan ‘Vrouwenmars’ door Groningen uit 1945

‘Tocht om de Noord’ is één van de populairste wandeltochten door Groningen. Dit jaar staat de tocht gepland in september, maar daarvoor zijn er ook twee herinneringswandelingen op 4 en op 5 mei, deels ook door de stad Groningen. Eén zo’n wandeling is een mars op 4 mei, ter herinnering aan een bijzondere Vrouwenmars uit april 1945.


Leestijd: 2 minuten

Tocht om de Noord: grote wandeling ter herinnering aan ‘Vrouwenmars’ door Groningen uit 1945
Tocht om de Noord: grote wandeling ter herinnering aan ‘Vrouwenmars’ door Groningen uit 1945

Gisteren vond de jaarlijkse opening van de Tocht om de Noord plaats. Er verzamelden zich ruim 200 enthousiaste wandelaars in de Evenementenhal in Delfzijl, dit jaar de gastgemeente van het wandelfestijn Tocht om de Noord.

Tijdens de jaarlijkse opening worden de ambassadeurs en voorlopers van de Tocht om de Noord bijgepraat over de plannen voor het jaar. In 2020 organiseert de organisatie Tocht om de Noord niet alleen de gelijknamige wandeltocht in september, maar ook de Vrouwenmars op 4 mei en de Bevrijdingstocht op 5 mei.

Vrouwenmars

Eén van de iconische verhalen uit Tweede Wereldoorlog is dat van de Vrouwenmars. In april 1945 zat in Kamp Westerbork een groep van 116 vrouwelijke politieke gevangenen opgesloten. Met de bevrijding in zicht werden deze vrouwen in de nacht van 11 op 12 april op een mars gestuurd, begeleid door een groot aantal bewakers. Ze liepen via Assen naar Groningen en vanuit daar richting Visvliet en Grijpskerk. Daar werden ze op 14 april 1945 bevrijd. In samenwerking met Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen en Herinneringscentrum Kamp Westerbork organiseert de Tocht om de Noord een wandeltocht over dezelfde route. Deze zal op 4 mei kan plaatsvinden.

Bevrijdingstocht

Op dinsdagochtend 5 mei 2020 arriveert het Bevrijdingsvuur in het Stadspark te Groningen. De Tocht om de Noord wil met een Bevrijdingstocht het vuur in álle dorpen in de provincie Groningen ontsteken. De organisatie is dan ook op zoek naar individuen en/of teams (zoals sportverenigingen en vriendengroepen) die willen helpen om het Bevrijdingsvuur naar hun dorp te brengen. Dit gaat in estafettevorm en kan bijvoorbeeld wandelend, hardlopend of fietsend. Iedereen is van harte uitgenodigd om mee te doen  – ook al is het voor een paar honderd meter. De aankomst in het dorp is een feestelijke gebeurtenis, waar het vuur op een centrale plek wordt ontstoken. De Bevrijdingstocht is een opstap naar de Tocht om de Noord in september.

Tocht om de Noord

Het populaire wandelevenement viert in 2020 zijn 15e verjaardag. De jubileumeditie van Tocht om de Noord staat in het teken van 75 jaar vrijheid in Groningen. Op 26 en 27 september 2020 worden er twee bevrijdingsroutes gelopen. Beide eindigen in Delfzijl, de laatste plaats waar de Duitse bezetter nog lang standhield. Onderweg wordt er maar liefst 75 keer feest gevierd. Zo staan er langs de route 75 muziekgroepen – en kunnen wandelaars 75 jaar vrijheid proeven, zien, ruiken en beleven,

De Tocht om de Noord wordt dit jaar uitgebreid met drie ‘specials’: de Vrijheidstocht (75km in 15 uur), de Kennedytocht (80km in 20 uur) of een ultramarathon. Dit laatste is een Kennedy- of Vrijheidstocht met aansluitend de tweede 40km van het reguliere wandelevenement op zondag.

Inschrijven

Inschrijving voor het wandelfestival Tocht om de Noord start op zondag 1 maart om 18:00u. Aan de Tocht om de Noord kunnen zesduizend wandelaars meedoen. De afgelopen jaren was het wandelevenement binnen een kwartier uitverkocht. Informatie over alle evenementen onder de vlag van Tocht om de Noord zijn te vinden op www.tochtomdenoord.nl.