economie

31 jan 2017, 21:09

Test in Groningen met kleinere windmolen, met dubbel vermogen

Test in Groningen met kleinere windmolen, met dubbel vermogen

Een kleine windmolen met dubbel rendement. Dat is een molen van een bedrijf uit Winschoten dat in ontwikkeling is. De provincie Groningen gaat 126.000 euro beschikbaar stellen voor het bouwen en testen van een prototype voor die nieuwe windmolen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De provincie Groningen gaat 126.000 euro beschikbaar stellen voor het bouwen en testen van een prototype voor die nieuwe windmolen.
Het bedrijf Mega Windforce BV uit Winschoten krijgt van de provincie Groningen de bijdrage voor het bouwen en testen van een prototype voor die nieuwe windmolen. Deze nieuwe windmolen is ontworpen door Mega Windforce. De windmolen is veel lichter dan de reguliere windmolens en kan het dubbele aan vermogen leveren. In dit project wordt een eerste prototype gebouwd en getest.


De windmolens die op dit moment worden gebouwd zijn relatief zwaar, duur en vragen veel onderhoud. Deze windmolens kunnen niet goed concurreren met andere vormen van energie, en blijven daarom nog afhankelijk van energiesubsidies. Mega Windforce heeft op de tekentafel een volledig nieuw type windmolen ontworpen en hier patent op aangevraagd.


Prototype

 

Nu is het tijd voor de volgende stap. In Groningen wordt een eerste prototype gebouwd en getest om daarmee aan te kunnen tonen dat het ontwerp van de tekentafel ook in de praktijk werkt en het verwachte rendement oplevert. 

 

Als de nieuwe windmolen van Mega Windforce werkt, levert dit veel voordelen op. De windturbines zijn lichter, slijten minder snel, geven geen geluidsoverlast en leveren jaarlijks meer energie op dan de huidige windmolens. Dit zorgt ervoor dat subsidies voor windenergie niet meer nodig zijn en de windturbines veel lager kunnen blijven. Als de proef met de windmolen slaagt, levert dit naar verwachting tien banen op.