economie

22 mrt 2011, 08:08

Tekenpen voor blinden op regiobeurs Groningen

Het Tactipad maakt dit jaar kans de ZieZo Innovatieprijs 2011 van het Oogfonds te winnen. Bedenker Jaap Breider demonstreert zijn toepassing op de Regionale Hulpmiddelenbeurs (RHB), die donderdag 31 maart in De Goudvink in Groningen wordt gehouden. Bij Tactipad kan met een gewone pen op special plasticpapier getekend worden. Vervolgens is het getekende voelbaar geworden. Daarmee kunnen blinden nu ook zelf tekenen en tekeningen uitwisselen met zienden. Een ware sensatie, zo zeggen kenners.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Bedenker van Tactipad is Jaap Breider, zelf blind, die eerder al TactileView ontwikkelde. Met dat softwareprogramma kunnen afbeeldingen, en dan vooral de omtrekken daarvan, voelbaar gemaakt worden voor blinden en zeer slechtzienden.

In totaal waren er dit jaar 20 genomineerden in de race voor de Innovatieprijs. Tactipad behoort tot de laatste drie. Op de eerste dag van de ZieZo Beurs, donderdag 7 april, zal de winnaar van de Innovatieprijs bekend worden gemaakt.

Verder is ondermeer Refrisk op de beurs aanwezig. Dit is een landelijke jobcoachorganisatie voor mensen met een structurele functiebeperking. Zoals visueel gehandicapten. Refrisk biedt individuele begeleiding en ondersteuning naar, op en rondom de werkplek.

Ook Koninklijke Visio is met een stand vertegenwoordigd op de beurs om vragen van bezoekers te beantwoorden op het gebied van visuele beperkingen. "De beurs is bedoeld voor mensen die ontdekken dat zij de laatste tijd hun stoel veel dichter naar de televisie moeten schuiven omdat ze anders de ondertiteling niet kunnen lezen. Of voor wie de cijfers op hun horloge steeds onduidelijker worden en voor wie het lezen van boeken en kranten steeds meer inspanning vergt." Aan het woord is Bas Barendregt, bedenker en organisator van het RHB-concept. "De beurzen die we sinds het voorjaar van 2010 organiseerden, ook door heel Nederland, voorzagen gezien het aantal bezoekers in een duidelijke behoefte."

Uitgangspunt van de hulpmiddelenbeurs is volgens Barendregt dat ze goed toegankelijk zijn. "Dat geldt zowel voor de bereikbaarheid als de beursvloer zelf. Alle standhouders, hulpmiddelenleveranciers en vertegenwoordigers van instanties, nemen uitgebreid de tijd voor de beursbezoeker. Kleinschaligheid is de kracht van de RHB's. Bovendien zijn de beurzen allemaal uitstekend toegankelijk voor rolstoelgebruikers."