economie

15 jun 2015, 10:10

Swingin’Groningen zelf ook zeer tevreden over verloop van evenement

Swingin’Groningen zelf ook zeer tevreden over verloop van evenement

Niet alleen bezoekers, maar ook de organisatie van Swingin’ Groningen zelf is zeer tevreden over het verloop van de 21ste editie. De mooie programmering en het prachtige zomerweer trokken dit jaar duizenden mensen uit de Stad en de Provincie naar het centrum van Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De binnenstad was dan ook weer het podium voor moderne jazz, soul en andere crossover muziekstijlen zoals funk, groove en dance. Met deze keer optredens van veel Nederlandse Jazz-toppers en een aantal veelbelovende, aanstormende talenten. Daarnaast werd de relatie met het Duitse Hamburg gevierd met een aantal hele goede Duitse bands.

 

Vrijdag 12 juni

 

Vrijdag was een warme zomerse festivaldag. Kehrwieder had de eer om de avond te openen op het Waagplein. Op de Grote Markt waren dit jaar geen twee maar drie bands te bewonderen. Elske DeWall  opende geweldig met special guest Ntjam Rosie. Daarna was de Prins Claus Conservatorium Big Band aan de beurt met special guest Ruben Hein. Mop Mop sloot op de Grote Markt af met dansbare Italiaanse ‘grooves’, met als special guest Anthony Joseph. Veel indruk maakten Sabrina Starke en San Glaser op het Waagplein.

Ralph de Jongh opende indrukwekkend in de Ellebogen. Hij wist het publiek direct te raken met zijn doorleefde blues. Vervolgens gaf trompettist en zanger Michael Varekamp gaf daar een strakke set weg en de improviserende Jazzy Funky Stuff zorgde voor een swingende afsluiter. The Boosters traden op in de Poelestraat en  de Duitse Rhonda sloot af op het Waagplein.

 

Zaterdag 13 juni

‘Stadskabaal’ was ook dit jaar een groot succes. Een uniek optreden waarbij  meer dan 90 kinderen en jongeren uit de stad en provincie, met verschillende sociaal-culturele achtergronden, samen muziek maakten. Zelfs het hoofdpodium op de Grote Markt bleek te klein. Het koor moest voor het podium staan. De band Sven Hammond met Sven Figee op Hammondorgel opende zaterdagavond goed op de Grote Markt, gevolgd door de Stageband met Izaline Calister. Project Tumble T met girtaarvirtuoos Peter Tiehuis verzorgde een strakke set op het Waagplein en het publiek luisterde aandachtig naar jazzpianisten Joe Dinkelbach en Addy Scheele van DEMI-SEC op het Poeleplein. Op het Zuiderdiep sloot Rob Mostert op Hammondorgel de avond  af met levendige, melodische en groove muziek. Klapper van die avond was de blues van King of the World met gitaar virtuoos Jan Akkerman en de C+B Horns.

 

Donderdag 11 juni

Traditiegetrouw werd het festival geopend met de Energizing Future Talent Contest, deze keer in Newscafé The Club. Vijf aanstormende Europese talenten uit Duitsland, Denemarken, Zweden, Estland en Groningen lieten zich van hun beste kant zien in de strijd om de ‘Energizing Future Talent Award’.  De winnaar werd Selen Özan uit Stockholm.

 

‘Talent Stage’

Swingin’ Groningen is er trots op de springplank te zijn voor aanstormend talent. Dit doet zij onder de noemer ‘Talent Stage’. Op de verschillende podia waren dan ook een groot aantal talenten te zien en te horen. Daarnaast selecteerde de programmacommissie van Swingin’ Groningen vijf bands voor de Swingin’ Groningen Showcase.  Vijf Jonge talentevolle bands die zich op vrijdag, op drie binnenpodia, in de kijker speelden.

 

Het bestuur en de organisatie van Swingin’ Groningen kijkt terug op een geslaagde 21e editie.