Economie

Studenten RUG: ‘Rijksuniversiteit moet samenwerking met Chinees Confucius Instituut staken’

Studenten aan de Rijksuniversiteit Groningen hebben een petitie opgesteld waarin ze de RUG oproepen samenwerking met het Confucius Instituut op te zeggen. Volgens verontruste studenten is het onacceptabel dat aan dat instituut alleen boeken mogen worden gebruikt die zijn goedgekeurd door de Chinese autoriteiten. De petitie wordt in Groningen ondersteund door ‘De Vrije Student’, de liberale universiteitsraadspartij van de Rijksuniversiteit Groningen.>>


Leestijd: 2 minuten

Ontslagen RUG-docent Susanne Täuber in hoger beroep
Ontslagen RUG-docent Susanne Täuber in hoger beroep

De Rijksuniversiteit Groningen moet de samenwerking met het Chinese Confucius Instituut stopzetten, omdat het instituut een bedreiging vormt voor de vrijheid van studenten en medewerkers. Daar roepen RUG-studenten van diverse (Aziatische) achtergronden toe op, gesteund door universiteitsraadspartij De Vrije Student.

Het Groninger Confucius Instituut, dat zichzelf presenteert als centrum voor Chinese talen en cultuur, staat al langer ter discussie. Zo mogen medewerkers geen godsdienst beoefenen, is er een CI-directeur in Brussel opgepakt voor spionage en mag er alleen gebruik gemaakt worden van schoolboeken die goedgekeurd zijn door de Chinese authoriteiten. Ook draagt het Instituut actief bij aan zelfcensuur onder studenten, bestuurders en wetenschappers, zo werd het studenten eerder verboden om posters op te hangen die aandacht vroegen voor de mensenrechtencrisis in Hongkong.

‘Discriminatie en censuur zijn onacceptabel’ stelt DVS-fractievoorzitter David Jan Meijer ‘al helemaal op een universiteit waarin juist discussie over alle standpunten, visies en feiten mogelijk moet zijn. De academische vrijheid moet bij de universiteit altijd voorop staan, dat kan niet wanneer je een actieve samenwerking aangaat met dergelijke partijen. Al helemaal niet nu de Chinese Communistische Partij heeft aangegeven dat dit instituut haar belangrijkste propagandainstrument in het Westen is.’

De RUG zou niet de eerste universiteit die de samenwerking met het instituut stopzet, al eerder stopten de Universiteit Leiden, de Vrije Universiteit Brussel, 30 Amerikaanse universiteiten en alle Zweedse Universiteiten de samenwerking als gevolg van deze signalen. De petitie kan volledig anoniem worden ondertekend op gcipetition.nl en wordt aangeboden aan het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen.

De petitie op gcipetition.nl is opgesteld door een groep verontruste studenten van de Rijksuniversiteit Groningen. Deze wensen anoniem te blijven en hebben De Vrije Student benaderd om bij te dragen aan de bekendheid van de petitie en hun zorgen.

In Chinese sferen en met onder meer een lezing over het Confucianisme werd vrijdag 27 mei 2011 het Groningen Confucius Institute (GCI) geopend. Het GCI is een samenwerkingsverband tussen de Hanzehogeschool Groningen, de Rijksuniversiteit Groningen, de gemeente Groningen en de Communication University of China (CUC).

Het doel van het GCI – het tweede Confucius Instituut in Nederland – is het versterken van de banden tussen China en Nederland. Door de krachten en kennis te bundelen wil het op taal, cultureel en zakelijk gebied een instituut zijn dat kwaliteit en vertrouwen biedt, aldus de website van de RUG.

Wereldwijd netwerk

Het Groningen Confucius Institute is onderdeel van een breed netwerk van Confucius Instituten over de hele wereld. China zet deze instituten op met medewerking van lokale universiteiten. De instituten zijn vergelijkbaar met de Alliance Française of het Goethe instituut.