economie

06 okt 2016, 08:08

Studenten doen Veiligheidschecks bij winkels

Studenten doen Veiligheidschecks bij winkels

Zo’n veertig winkels in Groningen krijgen aankomende maandag een veiligheidscheck van studenten van het Noorderpoort.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Tijdens de Veiligheidscheck krijgen de ondernemers in hun eigen winkel een aantal eenvoudige en belangrijke tips om criminaliteit tegen te gaan. Ook burgemeester Peter den Oudsten loopt een tijdje met de studenten mee.

De Veiligheidschecks zijn een initiatief van de gemeente Groningen, winkeliersverenigingen en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). CCV heeft de opleiding Beveiliging van Noorderpoort gevraagd om de Veiligheidschecks van winkeliers in de stad Groningen voor haar rekening te nemen. De Veiligheidscheck wordt daarnaast mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Veiligheid en Justitie. 

Ondernemers hebben regelmatig te maken met overvallen, diefstal en agressie in hun winkels. Ondernemers zijn niet altijd goed voorbereid op deze vervelende situaties en het ontbreekt soms aan kennis. Hoe de winkeliers kunnen handelen bij een dergelijke situatie wordt aan hen uitgelegd door de beveiligers in opleiding. Daarnaast nemen de studenten van Noorderpoort ook preventieve maatregelen door met de ondernemers.

Veel maatregelen zijn vaak eenvoudiger dan gedacht. Het begroeten van elke klant kan bijvoorbeeld al een effectief middel zijn. Daarmee haal je de potentiële winkeldief uit de anonimiteit en kan een diefstal al voorkomen worden, aldus de organisatie.