economie

16 apr 2012, 09:09

Steeds meer Groningse bier-fijnproevers: Festival in Martinikerk trekt duizenden

Bier is veel en veel meer dan een slap geel pilsje.Dat vonden ook de bijna vijfduizend mensen die afgelopen weekend een kijkje namen bij een bierfestival in de Martinikerk. Dit festival begint zich te ontwikkelen tot een belangrijk evenement voor de binnenstad. Tijdens het evenement gaf ook een echte stad-Groningse bierbrouwer acte de presence: voor het eerst sinds jaren wordt er in de stad Groningen weer kwaliteitsbier gebrouwen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Tijdens het 2-daagse festival in de Martinikerk toonde Groningen afgelopen weekend dat speciaalbier leeft als nooit tevoren. Niet alleen de brouwerijen komen uit alle windrichtingen, ook bij de ruim 4.500 bezoekers is de diversiteit in taal en accent groot.


Om iedere liefhebber de kans te geven om zoveel mogelijk kennis en smaakervaring te vergaren, was het festival dit jaar over 2 dagen verdeeld. De 125 tapbieren werden tijdens alle drie de sessies door velen geproefd, maar verstandige mate heeft de gezelligheid gewaarborgd en problemen voorkomen. De organisatie kijkt dan ook terug op een zeer succesvolle editie.


Met name de bier en spijs combinaties trekken de aandacht in de Martinikerk. Een goed glas bier wordt geserveerd met op basis van smaak afgestemde hapjes en maaltijden. Een genot voor iedere smaakpapil en tevens een aangename manier om de bieren de nodige bodem te bieden. Deze succesvolle toevoeging aan het festival wordt onderstreept door een wedstrijd. De beste bier en spijs combinatie is dit jaar gepresenteerd door het Javaans Eetcafé. De winnende combinatie is een krachtig vol abdijbier dat fabuleus samengaat met een warme pittige Javaanse maaltijd met kruiden, uien en kokos.

Ook de masterclasses zijn zeer geliefd onder de bezoekers. Susanne Hecht, Derek Walsh, Peter van der Arend en Steve Gammage vertellen op eigen wijze over de diversiteit van bier. Onder het genot van bijzondere brouwsels luisteren de bezoekers aandachtig naar de boeiende verhalen van deze biergoeroes. Men wilt naast nieuwe smaken dus ook graag een stukje tastbare kennis mee naar huis nemen.


De brouwwedstrijd, waarbij gekozen wordt voor het beste Groninger Haverbier, brengt het gros van de bezoekers op de zaterdagmiddag in de kapel samen. Wie komt er met zijn zelf gebrouwen bier op de schappen van 300 slijterijen in het land te staan? Om 16.30 uur komt de jury met de uitslag. Amateurbrouwer Fons Ronde heeft een heerlijk haverbier gebrouwen met een mooie balans van aroma en bitterhop. Ronde heeft specifieke producten gebruikt om zijn bier een unieke smaak en kopere kleur mee te geven. Uiteraard maakte hij, zoals gesteld in de richtlijnen van de wedstrijd, gebruik van 30% haver. Zijn bier is een aanrader die iedereen vanaf november bij alle filialen van de Mitra in Nederland af kan nemen.


 Volgend jaar vindt het Bierfestival Groningen op 12 en 13 april weer plaats in de Martinikerk.