economie

08 mei 2014, 16:04

“Stedenband” wil relatie met Moersmansk behouden, ondanks botte behandeling Gronings Raadslid

“Stedenband” wil relatie met Moersmansk behouden, ondanks botte behandeling Gronings Raadslid

Verschillende gemeenteraadsfracties in Groningen zijn plotseling sceptisch over het bestaansrecht van  de Stedenband Groningen-Moermansk, die dit jaar haar 25-jarig bestaan viert. Aanleiding was de bespreking van een brief die burgemeester Ruud Vreeman naar zijn collega in Moermansk had gestuurd over de kwestie Kris van der Veen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Vreeman reageerde daarmee op de mededeling uit Moermansk dat Van der Veen en zijn collega's niet zijn opgepakt, maar alleen maar zijn “verhoord”. De raadsfracties vonden deze brief te diplomatiek en uitten stevige kritiek; een raadslid van D66 vroeg zich zelfs hardop af wat het nut is van de Stedenband, als je na 25 jaar geen stevig gesprek meer kunt voeren.

 

 

Voorzitter Marjo van Dijken van de Stedenban reageert op deze kritiek: ‘Je kunt absoluut redenen hebben om de Stedenband(en) op te heffen, zoals D66 vorig jaar probeerde in het Provinciehofakkoord om de begroting op te schonen. Maar als de politiek oproept tot een stevig gesprek met de andere kant heb je wel een gesprekspartner daar nodig. De Stedenband is juist opgericht om dialoog en contact tussen mensen mogelijk te maken.’, zo meent ze nog steeds.

 

 

 In 25 jaar heeft de Stedenband, naast concrete samenwerkingsprojecten en handelsmissies, heel wat contacten opgeleverd en heel wat dialogen gevoerd – ook over “moeilijke” onderwerpen zoals mensenrechten en de positie van minderheden. Zonder contact geen dialoog – tenzij je natuurlijk een eind in de ruimte wilt praten.