economie

06 feb 2009, 09:09

Stad Groningen heeft weer eigen fietsfabriek: Sinner Ligfietsen naar bedrijvenpark Eemspoort; volgende week zaterdag Open Dag

De stad Groningen, ooit landelijk toonaangevend op fietsgebied met onder meer het merk Fongers, heeft weer een fietsfabriek. Sinner Ligfietsen in Garsthuizen heeft een deel van haar productie namelijk verplaatst naar Groningen, naar een nieuw en ruimer bedrijfspand. Sinner behoort tot de topmerken in Nederland op het gebied van ligfietsen en trekt bezoekers uit heel Nederland. Volgende week zaterdag 14 februari is er een voorlichtingsdag in het nieuwe pand aan de Stavangerweg in Groningen, waar iedereen een kijkje kan nemen in de nieuwe fabriek of kan kennis maken met de verschillende modellen ligfietsen, zo meldt woordvoerder Harma de Vries.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Er bestaan nog altijd misverstanden over de ligfiets, dat bleek kortgeleden nog in verschillende media. Niet alleen over de rijeigenschappen maar ook over het weggebruik, over wat wel en niet mag. Ligfietsen zijn er in diverse modellen, twee- en driewielers maar er bestaan ook zgn. velomobielen. Met name voor deze laatste, het type met een kunststof gestroomlijnde carrosserie, is onder medeweggebruikers vaak onbegrip en het is vaak niet duidelijk waar de velomobielrijder zich nu wel of niet aan te houden heeft.

Op zaterdag 14 februari wordt daarom in de Ligfietsgarage Groningen, aan de Stavangerweg 15, een voorlichtingsdag over ligfietsen georganiseerd. De dag is bedoeld voor iedereen die wil weten welke rechten en plichten de ligfiets heeft in het dagelijks verkeer.

Verder zijn er voor geïnteresseerden ligfietsen en velomobielen te bekijken en zijn deskundigen aanwezig om uitleg te geven.
Zoals vroeger gold voor de eerste auto’s en brommers, worden ook nu vervoermiddelen die er anders uit zien moeilijker geaccepteerd. De mening dat een ligfiets gevaarlijk zou zijn is het omkeren van de feiten.

Het gevaarlijkst zijn nog altijd de zwaarst wegende en snelst rijdende vervoermiddelen. Voor iedereen die zich minder snel voortbeweegt geldt dat ze ook minder gevaarlijk zijn voor mede weggebruikers. Echter een schrikreactie voor een vervoermiddel die niet aan het verwachtingspatroon voldoet wordt vaak uitgelegd alszijnde gevaarlijk. Het klinkt wel wat platvloers, maar de ligfiets heeft in tegenstelling tot de auto nog nooit iemand doodgereden.

Aan de hand van o.a. een PowerPoint presentatie wordt op de voorlichtingsdag antwoord gegeven op veel gestelde vragen. Voor aspirant ligfietsers, maar vooral ook voor de mede weggebruikers kan deze dag er toe bijdragen dat bestaande vooroordelen kunnen worden weggenomen.

De voorlichtingsdag is bewust gelijktijdig georganiseerd met de jaarlijkse winteropruiming van de garage, om belangstellenden de gelegenheid te geven rechtstreeks gesprekken aan te gaan met ligfiets berijders.
Men is welkom tussen 10 en 16 uur. (de Stavangerweg is te vinden op het bedrijventerrein Eemspoort)