economie

13 jan 2013, 17:05

SP vergist zich in Grootste Graaiers van Groningen; Lentis en UMCG blijven over

De SP roept Groningers op om deel te nemen aan de verkiezing 'Grootste Graaier van Groningen'. De SP heeft daartoe een aantal personen genomineerd die werkzaam zijn bij de (semi-) overheid, en die veel meer verdienen dan de Balkenende-norm. Zo had de SP ook Sibrand Poppema genomineerd, voorzitter van het college van bestuur van de RUG. Maar de SP heeft dit weekend een persbericht gestuurd waarin staat dat het salaris van Poppema al was aangepast, en dat deze dus niet tot de genomineerden behoort.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De SP-afdeling Groningen vroeg aan stadjers wie zij de 'Grootste Graaier van Groningen' vinden. Dit deden de socialisten naar aanleiding van het rapport dat minister Plasterk openbaar maakte waaruit blijkt dat de topinkomens in de publieke sector in 2011 weer gestegen zijn.


“In Groningen zijn er ook nog steeds een aantal graaiende bestuurders,” aldus SP-afdelingsvoorzitter Daan Brandenbarg. “In een tijd waarin iedereen de broekriem moet aanhalen en op allerlei publieke uitgaven wordt bezuinigd vinden wij dat onacceptabel.” De 'winnaar' krijgt na het weekend een snoepgraaimachine als 'prijs'.


UMCG of Lentis?


Stadjers kunnen kiezen uit de bestuursvoorzitter van het UMCG (259,923 euro)en de bestuursvoorzitter van Stichting Lentis (305.255 euro). Ook de bestuursvoorzitter van de Rijksuniversiteit Groningen behoorde tot de genomineerden. De RUG heeft laten weten dat er sinds dit jaar voldaan wordt aan de nieuwe wet topinkomens. “Wij prijzen de RUG hiervoor en hopen dan de overige bestuurders zijn voorbeeld volgen.” aldus Daan Brandenbarg.

Minister Plasterk presenteerde afgelopen week een wet waardoor bestuurders in de (semi)publieke sector niet meer dan 130% van een ministerssalaris verdienen. Brandenbarg: ”Iemand die werkzaam is in de (semi)publieke sector hoort niet meer dan de minister te verdienen. Deze wet is een goede eerste stap.” Plasterks wet geldt echter pas over 4 jaar. “Het zou deze bestuurders sieren als ze per direct hun salaris aanpassen, zodat dat geld vrijkomt voor zorg of onderwijs. Wij roepen ze daartoe op,” aldus Daan Brandenbarg.
Er kan via de website van SP Groningen digitaal worden gestemd. Volgende week zal de winnaar zijn prijs aangeboden krijgen.