economie

23 apr 2018, 15:03

‘Sluiting AZC Musselkanaal aderlating voor de regio’

 ‘Sluiting AZC Musselkanaal aderlating voor de regio’

De sluiting van het AZC in Musselkanaal is niet allen slecht voor asielzoekers maar ook voor hetv dorp, de regionale economie en voor de regio. Dat stelt vakbond FNV in een brandbrief aan de Tweede Kamer, waarin steun gevraagd wordt om sluiting door het COA te voorkomen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De sluiting van het Asielzoekerscentrum (AZC) in het Groningse Musselkanaal stuit op flinke weerstand bij medewerkers, diverse zorg-, welzijns- en onderwijsorganisaties en de lokale middenstand. Zij vinden de sluiting een bedreiging voor de leefbaarheid in het dorp, opvang en begeleiding van kinderen en regionale werkgelegenheid. Samen met FNV Zorg & Welzijn schreef een aantal van hen een brandbrief aan de Tweede Kamer, waarin ze  steun vragen tegen de sluiting door het COA.

 

Verlies van banen

 

Door de sluiting van het AZC in Musselkanaal verliezen zo’n 28 welzijnswerkers van het COA hun werkplek, als ook 12 vaste beveiligingsmedewerkers van het asielzoekerscentrum. Ook zullen vermoedelijk 10 leerkrachten een andere baan moeten zoeken, omdat een groot deel van de leerlingen afkomstig is uit een AZC. Een peuterspeelzaal met 2 vaste medewerkers, speciaal voor deze groep kinderen opgericht, zal ook de deuren moeten sluiten.

 

Een verloskundigenpraktijk, die zich in de jaren heeft gespecialiseerd in het werken met deze groep mensen, zal ook afscheid moeten nemen van een groot deel van haar cliënten.