economie

07 mrt 2014, 16:04

Ruimere regels moeten van Zwanestraat ‘leukste straat’ maken

Ruimere regels moeten van Zwanestraat ‘leukste straat’ maken

De winkeliers in de Zwanestraat, die dit jaar 400 jaar bestaat, mogen in de toekomst grotendeels zelf bepalen hoe hun straat eruit komt te zien. De gemeente heeft, op verzoek van de ondernemers, de regels verruimd. Zo zijn er nu ook fietsers in de straat welkom en zijn de regels voor het uitstallen van waren en reclame voor de winkels versoepeld. Om dat te vieren, werden vrijdagmiddag door wethouders Joost van Keulen en Roeland van der Schaaf officieel twee houten bankjes onthuld. De bankjes moeten, net als de nieuwe bloembakken, de straat aantrekkelijker en gezelliger maken.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens Roeland van der Schaaf is de tijd voorbij dat alleen de gemeente bepaalt hoe een straat eruit komt te zien. Vanaf nu wordt dat samen met de ondernemers gedaan. Dat gebeurde nu als eerste in de Zwanestraat, maar in de toekomst zijn ook andere straten in de Groningse binnenstad aan de beurt.

Het waren de winkeliers zelf die in juni vorig jaar met het voorstel kwamen om de regels te verruimen, zegt Van Keulen. ‘We zijn toen bij elkaar gaan zitten met de vraag: wat kunnen we gezamenlijk doen om de Zwanestraat aantrekkelijker en levendiger te maken?’ blikt hij terug.

 

Met de maatregelen die nu genomen zijn, is dat aantrekkelijker maken zeker gelukt, zegt Mark Ringnalda, voorzitter van de winkeliersvereniging. ‘Nu de regels zijn verruimd is de Zwanestraat hard op weg de leukste straat van Groningen, en misschien wel van Nederland te worden. De unieke winkels waren er al; als ondernemers mogen we nu zelf ook een unieke sfeer neerzetten.’

Het nieuwe beleid werd vrijdagmiddag direct in de praktijk gebracht. Niet alleen werden er twee nieuwe bankjes onthuld, wethouders Van der Schaaf en Van Keulen tilden ook bij twee winkels eigenhandig een reclamebord en een stapel kleurrijke manden naar buiten.  De Zwanestraat is er daarmee klaar voor het 400-jarig bestaan te vieren: er vinden dit jaar verschillende evenementen plaats.