economie

11 sep 2017, 21:09

Rob de Wijk bij Commercieele Club Groningen over “9/11”

Rob de Wijk bij Commercieele Club Groningen over “9/11”

Rob de Wijk, deskundige op het gebied van internationale betrekkingen en veiligheidszaken, hield maandagavond een inleiding voor de Commercieele Club Groningen. Het was in zekere zin een thuiswedstrijd, want De Wijk studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij in 1984 afstudeerde. Aanleiding voor de lezing was het feit dat het maandag 11 september was, oftewel 9/11, de dag dat er in 2001 in Amerika vier aanslagen werden gepleegd, die de wereld zouden veranderen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘Geopolitieke trends die na 9/11 de wereld veranderden’, was het thema van de inleiding van prof. Rob de Wijk, die hij hield in restaurant De Coendersborg.  Prof.De Wijk signaleerde een aantal somber stemmende ontwikkelingen die de liberale wereldorde zoals wij deze kennen, ingrijpend zullen gaan veranderen, zoals de verschuiving van de macht van het westen naar het oosten, of de instabiliteit van Rusland, het midden oosten en Afrika.

Uiteindelijk was De Wijk toch wel hoopvol over de westerse wereld, omdat althans Europa, vaker heeft laten zien over voldoende creativiteit te beschikken om zich opnieuw uit te vinden en aan te passen.

Na afloop kreeg prof. De Wijk een reusachtige Groninger koek aangeboden, die hij glimlachend aanvaardde. Waarschijnlijk heeft hij hem niet meegenomen naar zijn tweede reisbestemming deze avond, zijn oude stamkroeg in de binnenstad van Groningen.

De Commercieele Club Groningen is een vereniging die ten doel het bevorderen van de economische bedrijvigheid en de ontwikkeling in Noord-Nederland. Dat doet de vereniging onder meer door het bevorderen van contacten tussen leden, zoals door het organiseren van netwerkbijeenkomsten.