economie

04 feb 2015, 10:10

Rijksmuseum in Amsterdam zet Groninger soep op de menukaart

Rijksmuseum in Amsterdam zet Groninger soep op de menukaart

Bij het Rijksmuseum staat al de oude stadspoort van Groningen in de tuin. En ook de directeur van het Rijksmuseum is een Groninger. Daar komt nu een nieuw Gronings element bij: soep. Want vanaf deze maand prijkt Abraham’s mosterdsoep uit Eenrum op de menukaart van het Rijkscafé, dé horecagelegenheid in het Rijksmuseum in Amsterdam. Paul Metz, chef-kok van het Rijkscafé is bijzonder gecharmeerd van de pittige mosterd uit Eenrum.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Hij erkent de pure smaak van de ambachtelijk bereide mosterd en gebruikt deze vanaf nu als basis voor zijn mosterdsoep.

Met duizenden (inter)nationale bezoekers per dag zet het Rijkscafé hiermee een mooi Gronings product letterlijk en figuurlijk op de kaart. Uiteraard wordt Abraham’s mosterd in deze drukbezochte horecagelegenheid ook geserveerd bij een portie bitterballen of kaas en het is tevens de basis van diverse dressings en sauzen die de vooraanstaande koks gebruiken bij het bereiden van gerechten.

Bij Abraham’s Mosterdmakerij wordt nog altijd op ambachtelijke wijze mosterd gemaakt zonder moderne processen om de ‘rijping’ van mosterd te versnellen. Het duurt dan ook zo’n 8 weken totdat de mosterd helemaal klaar is. Alleen zo blijft al het goede van Moeder Natuur bewaard. 

De traditionele pittige mosterd van Abraham’s Mosterdmakerij wordt gemaakt van zwart mosterdzaad zonder toevoeging van kunstmatige conserveringsmiddelen en/of kleur- en smaakstoffen.

De etherische olie die vrijkomt bij het pletten van zwarte mosterdzaden geeft niet alleen de kenmerkende scherpe smaak van mosterd, maar blijkt ook in staat om ziekteverwekkers als listeria, E.coli en salmonella te vernietigen of de groei ervan te remmen. Het zwarte mosterdzaad heeft tevens een heilzame werking o.a. bij spier- en gewrichtspijn en aandoeningen aan de luchtwegen. De bezoekers van het Rijkscafé kunnen dan ook gerust een portie bitterballen bestellen. Voorzien van een flinke dosis mosterd uit Eenrum zijn ze namelijk helemaal zo slecht nog niet voor de gezondheid.

Abraham’s Mosterdmakerij & Restaurant is gelegen in het pittoreske dorp Eenrum middenin het Groninger ‘Waddenland’