Economie

RESTAURANT IN BEELD: Stadscafé Pronk: nieuwe trekpleister aan de Vismarkt

Het café-restaurant is amper twee maanden open, maar lijkt zich in die korte periode al een eigen plekje te hebben veroverd in de Groningse horeca: Stads- en Terrascafé Pronk. Het café is gevestigd op de hoek Vismarkt /Folkingestraat, tegenover De Beurs. Wanneer we er een bezoek brengen is er een gezellige drukte op het verwarmde terras, waar Stadjers elkaar ontmoeten en toeristen genieten van een drankje of van de gerechten op de kaart.


Leestijd: 3 minuten

Stadscafé Pronk: nieuwe trekpleister aan de Vismarkt
Stadscafé Pronk: nieuwe trekpleister aan de Vismarkt

‘Het gaat erg goed met ons Stads- en terrascafé Pronk: ik ben heel tevreden. Je weet van te voren natuurlijk nooit of een formule aanslaat, maar dit hadden we niet verwacht’, vertelt Wim ten Cate, initiatiefnemer, en een van de drie eigenaren.

Stadscafé Pronk is gevestigd in een van de alleroudste panden van Groningen, in oorsprong daterend uit eind twaalfde/begin dertiende eeuw. In het fraaie interieur zijn in een van de wanden de eeuwenoude kloostermoppen te zien, zodat een deel van de bouwgeschiedenis zichtbaar is. Mensen kunnen er terecht voor lunch, diner, voor een drankje op het terras, voor het houden van borrels, (afstudeer-)feesten en partijen. Het Stadscafé is stijlvol ingericht, maar is tegelijkertijd open en laagdrempelig: iedereen moet er zich thuis voelen, vindt Wim ten Cate.

Vergaderen en terras

Zeker tijdens deze zomerse dagen is ook het terras aan trekpleister, een onverwachte en kleine oase in de hectische stad, waar tot in de late uurtjes buiten gezeten kan worden. Stadscafé Pronk beschikt over aantrekkelijke vergadermogelijkheden en de mogelijkheid tot ‘private dining’ tot ca. 35 personen. Het restaurant aantrekkelijk voor lokale ondernemers of om te netwerken.

Van oorsprong was het bedrijf voornamelijk gericht lunch. ‘Dit willen we ook zo houden, maar de focus komt nu wat meer te liggen op het diner en het loungen diner’, aldus Wim ten Cate.

Met het Stadscafé komt voor hem persoonlijk een droom uit. Want nadat hij tien jaar uit de horeca was geweest, bedacht hij zelf het concept voor Stadscafé Pronk, toen café Zomers te koop kwam. ‘Ik wilde dolgraag weer in de horeca, en had het geluk dat ik twee partners heb gevonden die wilden helpen financieren. Nu, twee maanden na de opening, ben ik alleen maar blij dat ik het gedaan heb. Ik loop hier iedere dag met een big smile rond, en die gaat voorlopig niet meer van mijn  gezicht af!’

Toch was het wel een grote stap die hij zette. Hij begon iets volledig nieuws, met 23 mensen op de loonlijst. Maar gelukkig bleek alles te kloppen. Het interieur en de kaart. ‘Groningse nuchterheid, met een vleugje chic: zo zou je de formule van de zaak misschien kunnen typeren. Met een toegankelijke kaart, met herkenbare gerechten', aldus Ten Cate.

Alle leeftijden

De zaak is interessant voor publiek van alle leeftijden; studenten kunnen er prima met hun ouders naar toe wanneer zij hun ouders hun studiestad laten zien. ‘Het is waanzinnig leuk om te zien hoe alles zich tot nu toe ontwikkelt. Daar doen we met z’n allen wel hard ons best voor. Maar het resultaat maakt dat allemaal weer goed.’

O, ja: de naam! Hoe zijn ze aan de naam ‘Stadscafé Pronk’ gekomen? ‘We zochten een naam die goed bij het pand past. Kort, krachtig en Nederlands. Maar ook iets Gronings: onze stad staat bekend als “Pronkjewail” in Golden Rand. En zo kwamen we op de naam “pronk”, een pand en een bedrijf waarmee je mag pronken. Het is natuurlijk wel zo dat we die reputatie nog zullen moeten verdienen. Maar we zetten alles op alles om dat te bereiken, en zoals het nu lijkt zijn we aardig op de goede weg!’, aldus Wim ten Cate.

Gronings genieten

Stadscafé Pronk heeft als ondertitel ‘Gronings Genieten’. Wat bedoelt Wim ten Cate daar mee? ‘Gronings genieten komt vooral tot uiting in het samenwerken met Groningse leveranciers en producenten, lokaal netwerken, elkaar verder helpen!’, aldus de enthousiaste Groningse horeca-ondernemer.