economie

26 jan 2016, 18:06

Repair Café in Groninger binnenstad op 30 januari: laat je kapotte spullen maken

Repair Café in Groninger binnenstad op 30 januari: laat je kapotte spullen maken

Komende zaterdag 30 januari wordt in Groningen een Repair Café gehouden. Mensen kunnen er hun kapotte spullen laten repareren.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De organisatie is in handen van Transition Town Groningen, in samenwerking met het Clubhuis voor Doven. De locatie is het Clubhuis, gelegen aan de Munnekeholm 4 in de binnenstad. Het Repair Café duurt van 13:00 tot 17:00 uur.

 

In een Repair Café kunnen mensen hun kapotte spullen laten repareren zoals broodroosters, lampen, speelgoed, stoelen, kleding of servies. Alles wat het niet meer doet, is welkom en komt in aanmerking voor gratis reparatie. Gereedschap en materialen zijn aanwezig. Er zijn diverse vaklieden aanwezig om reparaties uit te voeren. Zo kunnen kapotte broodroosters of stoelen waarvan een poot loszit een tweede leven krijgen en weer een tijdje mee. Spullen blijven hierdoor langer in gebruik.

 

Door het (zelf) repareren van spullen te promoten, wil Transition Town Groningen bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg. In Nederland wordt ontzettend veel weggegooid. Ook dingen die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. “Wij laten zien dat zelf repareren goed is voor de aarde, voor de portemonnee en voor het humeur” aldus Adri Groenendal van Transition Town Groningen.

 

Het concept Repair Café is ontstaan in Amsterdam, waar de Stichting Repair Café sinds 2009 op regelmatige basis repareerbijeenkomsten organiseert (zie www.repaircafe.nl). Ook in Duitsland is het Repair Café een succes. In 2011 is het eerste Repair Café in Groningen gehouden. In 2016 wordt elke laatste zaterdag van de ‘oneven’ maanden een Repair Café georganiseerd.