economie

15 mrt 2017, 10:10

Provincie investeert in innovatieve bedrijvigheid

Provincie investeert in innovatieve bedrijvigheid

De provincie Groningen heeft subsidies verleend aan de bedrijven Airco-Fin uit Nieuwe Pekela en S&K uit Marum. Beide bedrijven ontvangen 50.000 euro uit het programma Groningen@work, dat moet leiden tot nieuwe werkgelegenheid en een sterkere regionale economie.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Airco-Fin
Het Groningse bedrijf Airco-Fin uit Nieuwe Pekela investeert in een nieuwe machine waarmee zogenaamde gevinde buizen worden gemaakt. De gevinde buizen zijn onderdeel van koelinstallaties voor bijvoorbeeld olie of gas, die door de buizen worden vervoerd. Door de aankoop van deze machine kan het bedrijf een nieuw product leveren in combinatie met buizen met een lengte van bijna 14 meter lang. Airco-Fin is daarmee het enige bedrijf in Europa die dit kan.

De investering van Airco-Fin zorgt meteen bij ingebruikname van de machine voor drie extra medewerkers bovenop de zeventien die nu in Nieuwe Pekela werken. De verwachting is dat de omzet op termijn zal stijgen met zo'n zeven tot twaalf procent. “Hiermee, geheel in lijn met het economisch beleid van de provincie, worden duurzame investeringen ondersteunt om te komen tot groei van werkgelegenheid en het versterken van het toekomstperspectief van het MKB”, aldus gedeputeerde Patrick Brouns.

S&K
Het bedrijf S&K uit het Groningse Marum investeert in een nieuwe, hypermoderne wasstraat. De wasstraat is bedoeld voor het reinigen van plastic pallets en wordt voorzien van een nieuwe en duurzame droogtechniek (spinning). De klanten van S&K zijn voornamelijk de farmaceutische industrie en de levensmiddelenbranche. Door deze investering komen er naar verwachting tien arbeidsplaatsen bij.

Met de nieuwe wasstraat zal de kwaliteit van het reinigingsproces verbeteren. Bij de huidige wasstraat wordt gebruik gemaakt van een afblaassysteem, waarna "restvocht” op de pallets achterblijft. In de nieuwe machine wordt gedroogd door een centrifuge, waardoor de pallets 100% droog zijn. Het betreft een compleet nieuwe ontwikkeling. S&K zal als eerste bedrijf in Nederland en in Europa beschikken over een palletspinner.

Door de uitbreiding met de nieuwe wasstraat verwacht het bedrijf het eerste jaar zes nieuwe werknemers met een mbo-diploma aan te nemen. Het gaat hierbij om de bemanning van de machine en van de heftrucks voor het aan- en afvoeren van de pallets. Op termijn kan de investering zorgen voor nog eens tien nieuwe arbeidsplaatsen. Gedeputeerde Patrick Brouns is daarmee erg blij: “Een geweldig voorbeeld van hoe innovatie in het productieproces de marktpositie versterkt en leidt tot werkgelegenheidsgroei.”