economie

24 mei 2011, 10:10

Partij voor het Noorden is zetel nu al kwijt in Provinciale Staten van Groningen na conflict

De Partij voor het Noorden is haar zetel in Provinciale Staten kwijt geraakt. Dat is het gevolg van een conflict tussen fractievoorzitter Johannes Veerenhuis-Lens, en het partij-apparaat. Veerenhuis-Lens is de opvolger van Teun Jan Zanen. Het was de bedoeling en de afspraak dat Veerenhuis-Lens gisteren op Jan Nagels vijftig-plus partij zou stemmen. Maar Veerenhuis Lens kreeg steeds meer moeite met Jan Nagel, en besloot dat niet te doen. Hij is nu niet meer de vertegenwoordiger van de Partij voor het Noorden, maar blijft wel zitten in Provinciale Staten, maar dan als zelfstandig Statenlid van de Provinciale Staten van Groningen. Dat blijkt uit onderstaande persverklaring van de Partij voor het Noorden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

“In de lijn met afspraken binnen Partij voor het Noorden en de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) heeft Johannes Veerenhuis-Lens de stem van Partij voor het Noorden uitgebracht op de OSF.

Ook in 2003 en 2007 heeft Partij voor het Noorden haar stem uitgebracht op de OSF.

Afgelopen maanden is gebleken dat de OSF niet zelfstandig een zetel kan bemachtigen in de Eerste Kamer. Met behulp van reststemmen van de 50 PLUS partij is een gezamenlijke zetel wel mogelijk.

De OSF was daarmee geholpen en kan, mits alle betrokkenen daadwerkelijk OSF stemmen, zijn bestaansrecht handhaven in de Eerste Kamer.

Johannes Veerenhuis-Lens de fractievoorzitter van de Provinciale Staten in Groningen is de afgelopen weken gaan twijfelen over de samenwerking tussen de OSF en de 50 PLUS partij.
Met name de samenwerking met Jan Nagel ziet hij niet zitten.

Helaas heeft hij geen alternatieven uitgewerkt en afgestemd met bestuur en leden van Partij voor het Noorden. Pas enkele dagen voor de feitelijke verkiezingen kwam hij met zijn twijfels en niet uitgewerkte alternatieven richting het bestuur van de Partij voor het Noorden.

Het bestuur kon niet anders dan de verkiezingsbelofte om op de OSF te stemmen handhaven, ook richting Johannes Veerenhuis-Lens.
Johannes Veerenhuis-Lens heeft vervolgens zijn conclusies getrokken en gaat zoals het nu lijkt verder als zelfstandig Statenlid van de Provinciale Staten van Groningen.

De Partij voor het Noorden betreurt in hoge mate zijn beslissing. Johannes Veerenhuis-Lens was de opvolger van Teun Jan Zanen in de Provinciale Staten, jarenlang het gezicht van Partij voor het Noorden. Als relatieve nieuwkomer namen bestuur en leden een risico met Johannes Veerenhuis-Lens als lijsttrekker. Hij woont pas twee jaar in de provincie Groningen en was nog niet lang lid van de Partij voor het Noorden.

Dat Johannes Veerenhuis-Lens al na twee maanden besluit om uit de Partij voor het Noorden te stappen is een grote verrassing. Tot het laatste moment heeft het bestuur naar eer en geweten gezocht naar een oplossing om met Johannes Veerenhuis-Lens tot een werkbare oplossing te komen.
Achteraf is gebleken dat Johannes Veerenhuis toch te solistisch is voor Partij voor het Noorden die naast politieke partij ook een (democratische) beweging is.

Het bestuur is van mening dat de OSF een prima koepel vormt voor onafhankelijke partijen en daarnaast zorgt voor financiële tegemoetkomingen van onafhankelijke partijen.

Partij voor het Noorden heeft naast provinciale vertegenwoordiging, ook vertegenwoordiging in de gemeenteraad van Oldambt. De Partij voor het Noorden zal de komende tijd op zoek gaan naar een nieuwe provinciaal lijsttrekker, om in 2015 opnieuw mee te doen aan de Provinciale Statenverkiezingen.


Daarnaast heeft de Partij voor het Noorden voldoende en goede opvolgers in de Provinciale Staten van Groningen, zoals nummer 2 Henk de Vrieze en nummer 3 Geert Staats.
Ook nummer 4 en tevens oprichter Teun Jan Zanen is nog steeds beschikbaar, mocht Johannes-Veerenhuis-Lens afstand doen van zijn statenzetel.”