economie

10 jul 2017, 10:10

Opvallend ontwerp voor warm-water verdeelstation Zernike

Opvallend ontwerp voor warm-water verdeelstation Zernike

Het Groningse architectenbureau TEAM 4 heeft een ontwerp (zie foto) gemaakt voor het nieuwe verdeelstation van WarmteStad.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In dit station zal straks al het warme water uit een ondergrondse warm-waterbron worden gestuurd naar leidingen en uiteindelijk naar tienduizend huishoudens.

 

Het inzetten van een geothermiebron in Groningen is een bijzonder project van WarmteStad (gemeente Groningen &  Waterbedrijf) waarbij een innovatieve techniek een groot deel van de stad op duurzame wijze van warmte wordt voorzien. Voor het warmteverdeelstation op het Zernike terrein maakte TEAM 4 het ontwerp.

 

De techniek van geothermie speelt zich ver af in de diepte van de aarde, uit het zicht. Ter plaatse van de bron komt een herkenbaar icoon op de rand van Stad en Ommeland.
 

De beeldtaal van fabrieken is gebruikt voor de ruimte waar de installaties boven de grond in het zicht gezet worden. De opzet van het gebouw is functioneel en flexibel, zo meldt TEAM4 over haar ontgwerp. Het exterieur van het gebouw is niet industrieel maar oogt natuurlijk en passend in het landschap. ‘Groningers en de mensen die er werken zijn trots op hun duurzame stad. Studenten kunnen interactief leren en onderzoeken. Kinderen leren spelenderwijs alles over een duurzame toekomst en de toevallige passant kan z’n oog niet afhouden van dit gebouw, stapt af en kijkt naar binnen of fietst verwonderd door’, aldus TEAM 4 in een toelichting op het gebouw.

Meer informatie over het project van WarmteStad vind u hier. De komende tijd zal het plan verder uitgewerkt worden.