economie

22 aug 2017, 14:02

Opnieuw faillissement voor 'Aldel'

Opnieuw faillissement voor 'Aldel'

Aluminiumproducent Klesch Aluminium Delfzijl, beter bekend onder de oude naam ‘Aldel’, is dinsdag failliet verklaard. Aldel ging in 2013 ook al eens failliet. Toen volgde een doorstart onder de naam van de het Amerikaanse concern dat eigenaar is van de fabriek.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het eerdere faillissement en het daarmee gepaard gaande banenverlies leidde eind 2013 tot veel onrust. Uiteindelijk kon met onder meer financiële steun van de provincie een doorstart worden gemaakt.

 

De Amerikaanse eigenaar Klesch Aluminium is de afgelopen jaren echter onvoldoende bereid gebleken om te investeren in een winstgevende toekomst voor het bedrijf. Dat heeft nu tot een nieuw faillissement geleid.

 

De hoop voor het personeel is nu opnieuw gevestigd op een doorstart. De curator bereidt deze momenteel voor met behulp van een aantal nieuwe investeerders. Door gunstige voorwaarden op de aluminiummarkt hebben zowel de curator als de lokale directie hoop op een snel akkoord.

 

In afwachting van de uitkomst van die onderhandelingen blijft de fabriek voorlopig draaien.

 

In totaal werken bij Klesch Aluminium Delfzijl 175 mensen. Daarnaast levert de fabriek nog zo’n honderd indirecte banen op in de regio.

 

In een reactie op het faillissement spreekt burgemeester Gerard Beukema van Delfzijl de hoop uit dat er snel een doorstart komt. "Klesch Aluminium Delfzijl, voorheen Aldel, is een bedrijf dat met Delfzijl verweven is en zeer belang-rijk is voor de werkgelegenheid van Delfzijl. We betreuren het dan ook zeer dat het tot een faillissementsaanvraag heeft moeten komen. Onze zorg gaat uit naar de werknemers en hun gezinnen, voor wie weer een onzekere periode aanvangt. We hopen net als de bedrijfsleiding dat er investeerders worden gevonden en een doorstart mogelijk is. We zien het als een gunstig teken dat de productie wordt voortgezet in afwachting van gesprekken met mogelijke investeerders. Wij hebben en houden nauw contact met de bedrijfsleiding hierover."