economie

14 jan 2014, 09:09

Open Dag Bio Energie centrale Bio Golden Raand in Delfzijl

Zaterdag 1 februari krijgen belangstellenden tussen 11 en 16 uur eenmalig de kans om de  Eneco Bio Golden Raand- centrale in Delfzijl  te bezoeken.

 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Eneco Bio Golden Raand is de grootste en meest efficiënte bio-energiecentrale van de Benelux. De centrale is gebouwd in het Delfzijls havengebied. In de centrale wordt sloop- en afvalhout omgezet in groene stroom, vergelijkbaar met het verbruik van zo’n 120.000 huishoudens. Daar zijn elke dag maar liefst 50 vrachtwagenladingen voor nodig. Per jaar gaat het om zo’n 300.000 ton hout.

 

De centrale

 

De nieuwe bio-energiecentrale op industrieterrein Farmsum te Delfzijl wordt vrijdag 31 januari officieel geopend door Yvonne van Mastrigt, Gedeputeerde van de Provincie Groningen. Eneco Bio Golden Raand biedt directe werkgelegenheid aan 30 medewerkers en past in de strategie van Eneco om de energievoorziening te verduurzamen. Het energiebedrijf produceert een steeds groter deel van de elektriciteit voor haar klanten met windturbines, zonne- installaties en biomassa. De centrale in Delfzijl betekent voor Eneco een flinke stap voorwaarts. Bio Golden Raand heeft een capaciteit van 49,9 MegaWatt. Dat is goed voor duurzame energie voor zo’n 120.000 huishoudens.