economie

13 dec 2016, 10:10

Ondernemersvereniging VBZO wil in 2017 proef met energie-community: 'Zo Bright'

Ondernemersvereniging VBZO wil in 2017 proef met energie-community: 'Zo Bright'

De vereniging voor ondernemers aan de zuid-oostkant van Groningen - de VBZO - wil in 2017 een proef nemen met het oprichten van een energie-community onder de naam 'Zo Bright'. In de Zo Bright Energiecommunity kunnen ondernemers op het Bedrijventerrein Zuidoost in Groningen meedenken over nieuwe mogelijkheden van energiegebruik. 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het is de eerste energiecommunity voor bedrijven in Nederland. De community heeft als doel het aanjagen van ander en nieuw energiegebruik, het verzamelen van ideeën van ondernemers over dat onderwerp en het geven van informatie over energie en de ontwikkelingen op dat gebied. Dat VBZO komend jaar echt werk wil maken van het oprichten van deze proef, dat werd gisteravond aangekondigd door VBZO-voorzitter Henk Bos. Hij vertelde dit tijdens een eindejaarsbijeenkomst van zijn vereniging.

De eindejaarsbijeenkomst, die gisteravond werd gehouden in Paviljoen van de Dame aan de rand van het Paterswoldsemeer, werd zeer goed bezocht. Volgens een tevreden voorzitter Henk Bos was er zelfs sprake van een historisch hoge opkomst: er kwamen ruim negentig mensen.

Zij kregen een uitvoerige toelichting van voorzitter Henk Bos over het wel en wee van de VBZO. Bovendien bood de bijeenkomst een aangename mogelijkheid om te netwerken en onderlinge contacten te versterken.

Wat het wel en wee van de VBZO betreft: het gaat goed met deze vereniging. Dat blijkt ook uit het ledenaantal: er kwamen dit jaar veertig nieuwe leden bij.

2017
Volgens de VBZO-voorzitter zal de vereniging in 2017 onder meer aandacht schenken aan ‘Smart Grids’: dat is een proef met het aan elkaar koppelen van energie-netwerken, om meer evenwicht te krijgen in de afname van energie. Voor deze proef zijn achthonderd bedrijven benaderd. Om de proef verder te ontwikkelen wil de VBZO een community oprichten onder de naam ‘Zo Bright’.

Een verslag van de bijeenkomst is te vinden op de Groninger Ondernemers Courant (www.groc.nl)