economie

18 jun 2013, 09:09

Noord Nederlands Orkest (NNO) ziet aantal bezoekers met meer dan tien procent groeien

Noord Nederlands Orkest (NNO) ziet aantal bezoekers met meer dan tien procent groeien

Het Noord Nederlands Orkest (NNO) heeft, ondanks het huidige culturele en economische klimaat, in 2012 meer bezoekers weten te bereiken dan het jaar daarvoor. Er kwamen afgelopen jaar 96.757 bezoekers naar de in totaal 155 concerten (incl. kamermuziekconcerten) die door het NNO werden gegeven in voornamelijk Groningen, Drenthe en Friesland. Dit is een toename van bijna 11% ten opzichte van 2011, toen overigens de bezoekersaantallen ook al met 11% stegen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De resultaten zijn volgens het NNO mede te danken aan de begeleiding van de Nationale Reisopera en de openluchtconcerten, waaronder De Opera in Hoogeveen en het 5 mei-concert in Amsterdam. De viering van het jubileumseizoen 12-13 met zeven jubileumconcerten heeft ook een positieve invloed gehad op de cijfers. De viering van het 150-jarig jubileum is nog niet helemaal ten einde; het publiek kan nog genieten van het NNO tijdens CityProms Leeuwarden (21 en 22 juni) en het Lauswolt Zomerconcert (30 juni). Seizoenbrochure

Deze week valt de uitgebreide NNO seizoenbrochure op de mat bij de bezoekers van het NNO. De gevarieerde programmering maakt het mogelijk om veel mensen kennis te laten met het orkest en zijn concerten. Bovenal is het concertaanbod in deze brochure een uitnodiging voor een klassieke avond uit.

Het seizoen start na de zomer in de openlucht en daarna stort het orkest zich op de begeleiding van de Nationale Reisopera bij de uitvoering van Wagners meesterwerk Tristan und Isolde. Door het jaar heen zijn er veel Nederlandse topsolisten te gast, zoals violiste Liza Ferschtman, pianist Arthur Jussen en harpiste Lavinia Meijer. Er zijn grote orkestuitvoeringen, barokconcerten en romantische programma's met chef-dirigent Stefan Asbury, Michel Tabachnik, Benjamin Levy, Jan Willem de Vriend en de Estlandse dirigente Anu Tali. Er zijn concerten voor jongeren, voor liefhebbers van filmmuziek en voor fans van de cross-over programma's. Arjen Lubach, Maartje van Weegen en Peter Buwalda zullen hun persoonlijke inleiding op een concert verzorgen.

Nieuw in seizoen 2013-2014 is dat de concerten zijn voorzien van een label, waarmee in een oogopslag kan worden gezien om welk type concert het gaat. Zo wordt het maken van een keuze voor een concert van voorkeur nog gemakkelijker. Ook voor groepen, clubs en de zakelijke markt is er een aantrekkelijk aanbod.