economie

18 okt 2012, 21:09

NOM verkoopt belang in succesvol watertechnologiebedrijf Capilix

De NV NOM, Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland (NOM), heeft haar belang in het succesvolle Noordelijke watertechnologiebedrijf Capilix uit Leeuwarden verkocht. Dit bedrijf werd in 2008 met steun van de NOM opgericht en heeft sindsdien technologie ontwikkeld voor het razendsnel analyseren van waterkwaliteit. Met de techniek van Capilix is het nu mogelijk om direct in het proces, water uiterst nauwkeurig te analyseren.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘Onze rol zit er op, het bedrijf is de startfase ontgroeid’, zegt Ruud van Dijk, investment manager van de NOM. Volgens hem komt Capilix nu in een fase dat er forse investeringen noodzakelijk zijn om de technologie door te ontwikkelen naar concreet te vermarkten producten. ‘Door aansluiting te zoeken bij een strategische marktpartij kan Capilix deze stap nu concreet gaan zetten’.


De NOM kijkt met genoegen terug op de stormachtige ontwikkeling die Capilix heeft doorgemaakt. ‘Het was een beetje een jongensdroom. Want toen ze begonnen was er behalve goede ideeën nog vrijwel niets. En nu staat er een interessant en hoogwaardig kennis bedrijf. Daar doen we het voor’, aldus Van Dijk. Mede door de (innovatieve) kennispositie van Noord-Nederland op het gebied van watertechnologie heeft Metrohm daarnaast besloten om de activiteiten van Capilix zoveel mogelijk in Friesland te houden. ‘Daaruit blijkt maar eens te meer dat Noord-Nederland uitstekende faciliteiten biedt voor bedrijven als Capilix’.

CEO van Capilix, Evert van de Werfhorst, is zeer ingenomen met de komst van de nieuwe mede-eigenaar. ‘Ze hebben een enorm verkoopapparaat, dus dat biedt veel kansen voor onze verdere ontwikkeling, we zijn opeens een wereldspeler’.

Hij is zeer tevreden over de rol van de NOM de afgelopen vier jaar. ‘Wij waren niet veel meer dan een goed idee in 2008. Sindsdien hebben we op basis van een plan geïnvesteerd, waarbij wij actief zijn in een van de sectoren waarin Friesland sterk is, de watertechnologie.

De NOM heeft zich veel actiever opgesteld en ons beter geholpen dan een gemiddelde venture capitalist zou doen. Het is tot nu toe allemaal uitermate goed gegaan en ik verwacht de komende jaren een zeer snelle groei’, aldus Evert van de Werfhorst.