economie

28 mrt 2017, 10:10

Nieuwe poli UMCG energieneutraal

Nieuwe poli UMCG energieneutraal

De nieuwe energieneutrale en aardbevingsbestendige UMCG-polikliniek, op de hoek van het Hanzeplein en de Oostersingel,  bespaart daadwerkelijk veel energie. De poli werd bijna een jaar geleden in gebruik genomen. Nu blijkt dat het energieverbruik 40 procent lager ligt dan bij de bestaande poliklinieken, zo meldt het UMCG.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De tijdelijke polikliniek is speciaal gebouwd om steeds een ander specialisme, dat vanwege interne verbouwingen en renovatie moest uitwijken, tijdelijk te kunnen herbergen. Na een klein jaar blijkt dat het energieverbruik van de nieuwe poli inderdaad minstens 40% lager ligt dan bij de bestaande poliklinieken, een lagere CO2-uitstoot heeft en dat de materialen voor een groot deel hergebruikt kunnen worden bij demontage van de tijdelijke polikliniek.

Het gebouw is volledig elektrisch, heeft het een zonneboilersysteem voor de duurzame opwekking van warm water, er liggen zonnepanelen op het dak en de vloer, gevel en dak zijn goed geïsoleerd. Ook is de poli uitgerust met een warmteterugwinningsysteem en er kan in zomernachten goed geventileerd worden waardoor en minder elektrische koeling nodig is. De warmtepompen hebben een rendement van 350%, hoge ruimten hebben vloerverwarming( en –koeling) en ook is het hele gebouw voorzien van led verlichting.