economie

14 jul 2016, 13:01

Nieuwe opleiding voor onderhoud van windturbines in Delfzijl is uniek in Europa

Nieuwe opleiding voor onderhoud van windturbines in Delfzijl is uniek in Europa

In de Eemsdelta is een opleiding ontwikkeld voor technici die de nieuwste generatie windmolens moeten kunnen onderhouden. Dat meldt de website www.eemsdelta.nl  

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Deze opleiding is niet alleen uniek voor Nederland, maar zelfs voor Europa. De nieuwe opleiding moet voorzien in een grote behoefte, omdat de nieuwste windturbines qua techniek niet meer vergelijkbaar zijn met de oude.

Zo zijn ze inmiddels voorzien van de jongste sensor- en computertechnologie. De opleiding, die start bij het Noorderpoortcollege in Delfzijl, komt tot stand in een samenwerking tussen bedrijfsleven en publieke partijen. Het betreft een opleiding voor jongeren waarvoor een Windcampus is ingericht en waar tevens ook werknemers van bedrijven kunnen worden bij- en omgeschoold.

 

Nog nergens vertoond

 

‘Deze nieuwe opleiding, dat is nog nergens vertoond in Europa! We hebben hem gezamenlijk in het leven geroepen, omdat er steeds meer windmolens komen langs de kust in Nederland. En die windmolens moeten natuurlijk wel onderhouden worden. Vroeger kon je dat onderhoud goed overlaten aan monteurs, omdat het veelal mechanische molens waren. Maar de wereld is compleet veranderd. Voor de nieuwste windmolens heb je andere kennis nodig. Er is een grote vraag in de markt naar specialisten die analytisch en procesmatig storingen kunnen oplossen en verstand hebben van turbinetechnologie’, zo vertelt Ron van Helvoirt, een van de initiatiefnemers van de opleiding.

 

WindSkills

 

Van Helvoirt is oprichter van WindSkills, dat ten doel heeft de technische opleidingen bij het Noorderpoortcollege in Delfzijl af te stemmen op de wensen van het bedrijfsleven. WindSkills heeft een visie op de marktontwikkelingen waarbij asset management, nu nog onbekend binnen de windbranche en LEP (Leading edge protection) belangrijke uitgangspunten zijn. Voor dit business model won hij al de Eemsdelta Innovatieprijs 2015. Hij weet dus veel van zowel onderwijs als bedrijfsleven, en merkte dat de vraag naar onderhoudsspecialisten van windturbines en het aanbod van opleidingen niet op elkaar aansloten.

Hij is er nu in geslaagd om private partijen en onderwijs bij elkaar te brengen om de opleiding tot Windturbine technicus in het leven te roepen. Een opleiding die wél adequate professionals gaat afleveren. Business partners in Windskills zijn Medity Medische Diensten, Arbode Maritiem B.V., epoMAT en Rope Access Noord. De opleiding is geaccrediteerd door het Duitse instituut BZEE (training centra voor duurzame energie).

 

Meer informatie: klik hier