economie

30 apr 2015, 11:11

Nieuw in Groningen: Franse bakkerij en ‘’proeverij du pain" in Brugstraat

Nieuw in Groningen: Franse bakkerij en ‘’proeverij du pain" in Brugstraat

Alweer een opmerkelijke nieuwe winkel in de binnenstad van Groningen. Op 8 mei om 11:00 uur verricht Vicky Littlejohn (jurylid Bake my day) de opening van ‘Broodje van eigen Deeg’ in de Brugstraat 11. Een Franse bakkerij die zeven dagen in de week de Groningers verwent met vers  brood van eigen gemaakt deeg, zonder toevoeging van hulpstoffen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het assortiment bestaat uit: brood, patisserie en eigen gemaakte quiches. Het brood wordt gebakken op de stenen vloer van de oven die centraal in de winkel staat. Altijd vers gebakken; de hele dag door. 

 

 Na een uitgebreide verbouwing van enige maanden is Brugstraat 11 omgetoverd tot een Franse proeverij du pain. Menno en Tineke Plagmeijer (voormalig franchisenemers  C1000 Oosterpark) gaan hun droom achterna. De start van een eigen bakkerij.

 

Menno: ‘De liefde voor brood begon op mijn 15e, toen ik een vakantie baantje kreeg bij de plaatselijke bakker. Later, tijdens vakanties in Frankrijk, maakte ik kennis met het knapperige en gevarieerde Franse brood. Een liefde voor het leven was geboren. Met  ‘Broodje van eigen deeg’ kan ik Groningen gezond en lekker brood bieden. Een kunst die de Fransen al eeuwen in hun DNA hebben’.  

 

Het team bestaat uit  ervaren bakkers, die hun vakmanschap tonen bij de oven die centraal in de winkel staat. De klant kan met eigen ogen zien hoe de bakkers het brood bereiden. Het deeg krijgt  16 uur de tijd om smaak te ontwikkelen. Door vervolgens het deeg op de ovenvloer te bakken, ontstaat er een krokante dunne korst met nog meer smaak. Van baguette traditional tot croissant.

 

De tourte d’alouette is bijzonder in het assortiment. Dit brood is gemaakt van steengemalen Franse bloem en bestaat voor 100% uit desem en bevat alleen biologisch graan en biologische zaden. Het brood is vernoemd naar de leeuwerik. Dit kleine vogeltje is beroemd in Frankrijk vanwege zijn voorliefde voor graanvelden.