economie

29 jul 2011, 10:10

Nieuw boek over Groningen: geschiedenis, sport, interviews en bedrijven

Ad van Rooy, Beno Hofman en Dick Heuvelman behoren tot de schrijvers die een bijdrage hebben geleverd aan een nieuw boek over Groningen. ‘Daarom Groningen’ is de titel van dit boek, dat woensdagmiddag werd gepresenteerd. Daarin aandacht voor de geschiedenis van Groningen, sport en interviews met tal van bekende Groningers.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Woensdagmiddag werd door reclameman/schrijver Ad van Rooy het eerste exemplaar van het boek “Daarom Groningen” in de Buitensociëteit overhandigd aan burgemeester Peter Rehwinkel.
Het boek van 260 pagina’s is de 29e editie die een stad belicht in al zijn facetten.

In de toespraak zei Ad dat het waarschijnlijk te wijten was aan de afstand Maastricht – waar de uitgever Wean International is gevestigd – naar Groningen dat de stad zo laat aan de beurt was.
Maar hij kon verklappen dat er ook een boek komt over Oost Groningen. Want de stad kan niet zonder Ommeland en omgekeerd.

In een door zo’n 100 ondernemers en bekende Groningers bezochte bijeenkomst werd door beide sprekers ingegaan waarom Groningen zo’n unieke stad is. Er gaat inderdaad niets boven en dat blijkt ook wel uit al die titels die de stad heeft mogen vergaren de laatste jaren: beste fietsstad, fair trade stad, gezelligste stad, beste binnenstad, beste studentenstad en ga zo maar door. En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat het beste café van het land en de nummer 4 in de stad zijn gevestigd.

Het idee van het boek is heel simpel. Als je als bedrijf mee wilt doen kost het niets maar je moet wel een paar boeken kopen. Je krijgt dan een interview en foto’s, waarbij het wel leesbaar moet blijven, dus geen opsomming van omzetcijfers, aantal werknemers en dat soort saaie feiten.

Beno Hofman schreef over de geschiedenis, Dick Heuvelman over de sport en Ad van Rooy interviewde naast bedrijven ook bekende Groningers die iets over hun stad vertelden. Zoals Dolf Vogd van Vesta, Gerrit van Werven van Energy Valley, Kees van Twist van het museum, Monique Kremer van Bijzondere Locaties Groningen, Jacques d’Ancona, Haskia Kramer van Internoord, Hans Nijland van de FC, Dirk Nijdam van Marketing Groningen enzovoorts

Het boek is ook per stuk te koop in de VVV winkel of via de site  www.weaninternational.com Het geeft een mooi inzicht in zowel de historie als de hedendaagse ontwikkelingen in de stad. Speciale gebieden zoals de Folkingestraat, Elleboogbuurt, Oosterstraat etc worden er uit gelicht, want zij typeren de stad meer dan de bekende Herestraat met zijn filiaalwinkels. Een aparte sectie is opgenomen over Hoogkerk, wat ook bij de stad hoort.