Economie

New Nexus: helft winst naar maatschappelijke projecten

Impact ondernemen, maatschappelijk verantwoordelijk ondernemen, sociaal ondernemen. Hoe je het ook wilt noemen, in Groningen zijn genoeg ondernemers die zich inzetten voor een mooiere en betere wereld. Een van die bedrijven is New Nexus. “We investeren de helft van de winst in maatschappelijke projecten.”


Leestijd: 1 minuut

Bij ICT-bedrijf New Nexus zit sociaal ondernemerschap in het DNA. Dat bewijst ook de foodtruck Buster: geen gewone foodtruck, maar eentje waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt leer- en werkervaring kunnen opdoen, zo meldt de Groninger Ondernemers Courant.

Bij New Nexus wordt jaarlijks de helft van de winst geïnvesteerd in uiteenlopende maatschappelijke initiatieven. De 110 medewerkers mogen bepalen waar het geld aan besteed wordt. Er zijn drie categorieën: ik, wij en zij. Het geld uit het potje ‘ik’ gaat bijvoorbeeld naar een sportcoach voor het personeel, ‘wij’ dat zijn New Nexus-feestjes en bij ‘zij’, tot slot, gaat het om sociale initiatieven.

Zoals de Foodtruck dus, die eigenlijk een omgebouwde dubbeldekker is en op de kop werd getikt door een van de twee oprichters van New Nexus, die gek is op (oude) auto’s. Aanvankelijk was het idee om de Buster, zoals de truck gedoopt is, alleen in te zetten voor deelnemers van zorgboerderij De Mikkelhorst, maar al gauw werd het idee veel groter dan dat: nu kunnen ook anderen met een afstand tot de arbeidsmarkt er (horeca)werkervaring opdoen of stage lopen.

“Het is fantastisch om mensen die wel kansen verdienen, maar die niet krijgen, tóch verder te helpen”, zo verwoordt Facilitair Manager Harrie de Vries. De Vries heeft in de Buster een dubbele pet: hij is kok, maar heeft ook onlangs een opleiding afgrond waarmee hij de deelnemers officieel mag begeleiden.

Fantastisch om mensen op die manier te kunnen helpen, vindt hij. “Ik kreeg laatst nog een berichtje van een dame die, in het kader van re-integratie, op de bus had meegedraaid. Ze meldde me dat ze enorm had genoten: ze had in jaren niet zoveel energie gehad.” 

Bedrijven die interesse hebben in huur van de Foodtruck kunnen contact opnemen met Harrie de Vries via www.buster-foodtruck.nl.

Foto: Harrie de Vries en Marieke Ploegh