economie

10 mei 2012, 09:09

Negotica en De Noorderbrug winnen Support Innovatieprijs met breinaansturing

Negotica en De Noorderbrug uit Groningen zijn met de breinaansturing van Carebro verkozen tot winnaar van de Support Innovatieprijs 2012. Deze prijs stimuleert innovatie en wil er voor zorgen dat hulpmiddelen voor mensen met een beperking nog beter worden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De uitslag werd op tijdens Support Beurs cabaretière Funda Müjde bekend gemaakt. In een leuke act maakte ze zelfs een toespeling op het ‘Connecting Worlds’ thema van Carebro. Ook werden we herkend dankzij de video van RTV Noord die we hadden meegestuurd als informatie voor de vakjury.

Mede dankzij deze  rapportage over Carebro, heeft de vakjury kunnen constateren dat aansturing van apparaten via het brein niet meer in de kinderschoenen staat. De vakjury, onder leiding van Johan Molenbroek (professor Applied Ergonomics TU Delft) heeft Carebro breinaansturing beoordeeld op ontwerp, functionaliteit, ‘design for all’, gebruiksgemak en marktpotentie. Vervolgens is Carebro als het meest veelbelovende product uitgeroepen. De Noorderbrug en Negotica hebben breinaansturing in algemene zin werkend gekregen voor iedereen en zijn daarom verdiend winnaar van de Fonds Nuts Ohra startersprijs. Als stimulans en voor de doorontwikkeling van Carebro, wordt er een bedrag van 10.000 euro beschikbaar gesteld.

Wat is Carebro?
Met Carebro verbinden we mensen met technologie ten behoeve van meer zelfredzaamheid en zelfontplooiing. Iedereen heeft z’n beperkingen maar soms zijn de verschillen te groot. Te groot om de beperkingen van elkaar te zien, laat staan te begrijpen wat er werkelijk aan de hand is. Dan is er sprake van een wereld van verschil. Met Carebro verkleinen we de afstanden en zorgen we er voor dat de verschillen minder groot worden.

Carebro is een systeem dat je hersengolven oppikt, deze beoordeelt en omzet in een signaal. Het systeem is gericht op mensen die geheel of gedeeltelijk uitval van de motorische vaardigheden van hun ledematen hebben. Mensen met een lichamelijke beperking kunnen met Carebro zelfstandig activiteiten uitvoeren met behulp van het brein.

Carebro werkt in combinatie met NGenius, een eenvoudig en betaalbaar systeem voor het aansturen van de omgeving. Het aantal toepassingsmogelijkheden is oneindig, zowel in- als buitenshuis. Voorbeelden van mogelijkheden zijn zelf de verlichting in huis aandoen, je computer en audioapparatuur bedienen, deuren openen, etc.

Van en door cliënten van De Noorderbrug
Momenteel is Negotica, samen De Noorderbrug, bezig om Carebro en NGenius toe te passen in zorgwoningen. Eerst zijn de wensen van de cliënten geïnventariseerd en is er met medewerkers gepraat. Wat wil men aansturen? Cliënten, die zelf actief meewerken in het project, kwamen met wensen als de dvd- en cd-speler, de tv, de computer, internet, het licht en de voordeur.
Cliënten ervaren het als een absolute vooruitgang. Ze kunnen nu weer dingen zelf en hoeven anderen niet om hulp te vragen. Ook familie is erg te spreken over Carebro, omdat het gemakkelijker is om bijvoorbeeld via de computer op afstand contact te maken. De Noorderbrug wil Carebro, na de tests, op grotere schaal gaan toepassen. Het is goed voor de cliënten en de verwachting is dat het de zorg zeker efficiënter maakt.


Over de support innovatieprijs
De Support Innovatieprijs 2012 is een initiatief van Vilans, Firevaned en VNU Exhibition Europe en wordt mede mogelijk gemaakt door het Revalidatiefonds en Fonds NutsOhra. Met de prijs vestigen de partners de aandacht op de noodzaak van innovatie van hulpmiddelen en het belang van zelfredzaamheid en autonomie van mensen met een beperking.