economie

21 jul 2017, 11:11

NCG: komend half jaar ruim 2000 schade-inspecties

Nog deze zomer wordt er gestart met inspecties van mogelijke aardbevingsschades die na 31 maart dit jaar zijn gemeld. Schade-inspecteurs gaan het komende half jaar ruim 2.000 adressen bij langs om de schades te registreren. De schades worden nog niet beoordeeld omdat er nog geen nieuw3 schadeprotocol is.

 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Sinds 31 maart werkt Nationaal Coördinator Groningen samen met twaalf gemeenten in het aardbevingsgebied,  provincie Groningen, het Rijk, Groninger Bodem Beweging en Gasberaad aan een nieuw schadeprotocol. Sinds eind maart zijn schades alleen geregistreerd, maar niet in behandeling genomen. Een nieuw protocol is nodig om de afhandeling van schades te verbeteren en onafhankelijk van NAM te maken. Een belangrijk onderdeel van het protocol is dat alle schades in de toekomst worden beoordeeld door een nog op te richten Instituut Mijnbouwschade.

Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders: ‘Sinds 31 maart is het aantal schademeldingen flink opgelopen. De teller staat op ruim 2.000. Ondertussen zijn de gesprekken over het nieuwe schadeprotocol nog steeds in volle gang. Het is onduidelijk wanner het protocol gereed is, maar om mensen niet langer te laten wachten, willen we alvast starten met het opnemen van schades.’ Dat wordt nog een fikse klus; vermoedelijk kost het een half jaar om alle inspecties uit te voeren.

De inspecties worden uitgevoerd door medewerkers van het Centrum Veilig Wonen.