economie

15 jul 2013, 21:09

NAM: “Zwaardere aardbevingen in augustus is mythe”

'Het is een mythe om te denken dat er zoiets bestaat als een aardbevingenseizoen. Het is dus niet zo dat we in augustus zwaardere bevingen kunnen verwachten omdat dan het aardbevingenseizoen weer begint’.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dat schrijft Bart van de Leempunt, directeur van de NAM in een column in De Ommelander Courant, een huis-aan-huisblad in Noord-Groningen.
Volgens Van de Leempunt was er vorig jaar in augustus een zware aardbeving in Huizinge. Maar het is volgens hem een mythe om te denken dat die beving samen hing met de maand augustus.

Maar dat gasinning begingen veroorzaakt is volgens hem beslist geen mythe.


‘Op dit moment werken wij hard aan onderzoeken naar manieren om de gevolgen van gaswinning en aardbevingen te beperken. Ook breiden we het meetnetwerk in het Groningen-gasveld de komende tijd nog verder uit. Zodat we steeds beter inzicht krijgen in de ondergrond’, zo schrijft Van de Leempunt.


Volgens hem kunnen zwaardere bevingen het hele jaar door voorkomen. Ook zwaardere bevingen blijven niet tot augustus beperkt. Volgens hem blijft het lastig aardbevingen te vorspellen en kan er om die reden niet gesproken worden van een aardbevingenseizoen.

Dat blijkt volgens hem ook uit een overzicht van de aardbevingen , dat te vinden is op:
 

www.namplatform.nl