economie

01 nov 2013, 16:04

'NAM moet alle huizen bevingsproof maken'

Alle bijna 70.000 woningen en panden in noord-Groningen moeten aardbevingsbestendig worden gemaakt. Dat is een van de adviezen van de Commissie Meijer, die in opdracht van de Provincie Groningen onderzoek deed naar de toekomst van het gaswinningsgebied. Ook moet er door de NAM 895 miljoen op tafel worden gelegd om het gebied veilig en aantrekkelijk te maken, aldus de commissie vrijdag.

 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De commissie wil dat de NAM alle gebouwen in het gebied afzonderlijk gaat inspecteren en dan maatregelen neemt om ervoor te zorgen dat de panden bestand zijn tegen een aardbeving met een kracht van 5 op de schaal van Richter. Scholen, chemische fabrieken en huizen van mensen met psychische of fysieke klachten als gevolg van de aardbevingen krijgen voorrang.


Het adviesrapport van de commissie telt twaalf maatregelen die ervoor moeten zorgen dat de inwoners en ondernemers zich weer veilig voelen en vertrouwen krijgen in de NAM en de Rijksoverheid. De maatregelen moeten ook de zorgen van inwoners wegnemen over de waardedaling van hun woning na toekomstige bevingen. Daarnaast moeten alle adressen in het gebied een waardebon van 4000 euro krijgen om hun pand energiezuiniger te maken. De NAM zou volgens de commissie ook 330 miljoen euro moeten steken in het bevorderen van de overgang naar meer duurzame energie en het vergroenen van de chemiesector.


De commissie was tijdens gesprekken met inwoners onder de indruk van de gevoelens van onveiligheid. ,,Dat is echt een slag erger dan dat de rest van Nederland zich bewust is”, zegt voorzitter Wim Meijer. ,,Mensen voelen zich onveilig en weten niet wat ze van de toekomst moeten verwachten. Ze willen gehoord worden. Het draagvlak voor de gaswinning is aan het afbrokkelen.”


De commissie wil dat de maatregelen worden uitgesmeerd over een periode van twintig jaar. De NAM moet dan elk jaar 45 miljoen euro in een fonds storten. Ook de provincie Groningen moet voor 100 miljoen bijdragen aan een aantal maatregelen. De commissie verwacht ook van het bedrijfsleven dat ze met geld over de brug komen.


De Groningse Commissaris van de Koning, Max van den Berg, claimde eerder dit jaar al een compensatie van 1 miljard euro voor de schade als gevolg van de gaswinning.