Economie

NAM had te weinig oog voor sentiment Groningers

De NAM heeft na de zware aardbeving in het Groningse Huizinge (2012) te weinig oog gehad voor het sentiment van de Groningers bij de afhandeling van de schades. Dat erkent directeur Gerald Schotman in een interview met het ANP. "Ik denk dat wij bij de slachtoffers met zijn allen, en zeker de NAM, te technisch bezig zijn geweest", stelt hij.


Leestijd: 1 minuut

NAM had te weinig oog voor sentiment Groningers
NAM had te weinig oog voor sentiment Groningers

Volgens Schotman kwamen experts vaak met een technisch verhaal bij de slachtoffers. “Zo van, ik leg het je nog één keer uit". Volgens Schotman gingen ze daarmee voorbij aan het sentiment. "Het gaat om mensen die het zat zijn, moe zijn van het bellen; allerlei 'mannetjes' over de vloer krijgen, terwijl zij gewoon wilden weten waar ze aan toe waren. De wereld bij die mensen thuis was er een van beleving en een fundamentele behoefte om geen gedoe te hebben."

Volgens de directeur had de NAM veel eerder afstand moeten nemen van de schadeafhandeling. Echter was er volgens hem buiten NAM om te weinig kennis voor het goed kunnen eoordelen van schades. "Dat die wens bestond, is begrijpelijk maar dan moet er wel een instituut zijn dat de kennis heeft om die afhandeling van schades over te nemen."

Ook vindt Schotman dat de afhandeling sneller had gekund. De trage afhandeling komt door het gebrek aan protocollen en standaarden waar aardbevingsschades aan getoetst moeten worden. "Ik denk dat wij met z’n allen, maar zeker ook de NAM, hebben onderschat hoe groot die uitdaging is geweest om iets op te tuigen dat je bij iedereen kunt toepassen en waarin geen willekeur bestaat. Terugkijkend had het allemaal veel sneller gekund en gemoeten."

Schotman wil dat het nieuwe kabinet aan de slag gaat met de toekomst van Groningen. "Groningen heeft ons lui gemaakt in het oppakken van de energietransitie", stelt Schotman."Want wij lopen in Europa niet bepaald voorop in onze bijdrage daarin. We hebben gas altijd als iets vanzelfsprekends ervaren." 

Het kabinet moet doorpakken. "Daar hoort waarschijnlijk de afbouw van gas bij en een effectieve afhandeling van schade, maar ook dat er wordt gekeken naar hoe er een nieuwe vorm van energie uit Groningen kan worden gehaald."