economie

13 jul 2014, 11:11

Nachtburgemeester van Groningen kondigt nu al groots nieuwjaarsfeest 2015 aan

Het is hartje zomer en veel Stadjers zijn met vakantie. Maar Chris Garrit, Nachtburgemeester van Groningen, is nu al druk bezig met de jaarwisseling 2014/2015. Hij kondigt namelijk aan om in 2015 opnieuw zelf een Nieuwjaarsfeest te organiseren nu de gemeente Groningen er geen geld voor heeft. Het feest moet zelfs grootser dan ooit worden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Na het grote succes van het uitverkochte nieuwjaarsfeest 2014 met een dikke 2000 bezoekers heeft de nachtburgemeester van Groningen Chris Garrit bekend gemaakt het feest in 2015 een vervolg te geven. "Een van de mooiste volksfeesten voor de stad" noemt de nachtburgemeester het nieuwjaarsfeest. De bedoeling is om komende editie nog grootser uit te gaan pakken.

 

Een feest toegankelijk voor alle stadjers door stadjers. Na het afschaffen van het feest in 2012 door burgemeester Rehwinkel heeft de nachtburgemeester onmiddelijk het stokje overgenomen om zo de stad en haar inwoners het feest te blijven geven wat ze verdiend.

De nieuwjaarsfeest traditie stamt uit het jaar 1908 en die door de oud burgemeester Harm Buiter in 1973 werd voortgezet in cultuurcentrum de Oosterpoort. Ondanks dat cultuurcentrum de Oosterpoort met gemeenschapsgeld werd betaald, zag de directie van de Oosterpoort geen mogelijkheden meer het feest te faciliteren. Ook de dringende verzoeken vanuit de nachtburgemeester mochten niet baten. Gelukkig was Hans Nijland wel bereid het Euroborg stadion ter beschikking te stellen voor deze Groninger happening in 2014.

 

Samen met de gebroeders Waterloo, die de (Hollandse) programmering op zich nemen, is overeenstemming bereikt over het evenement in januari 2015.

Ook (oud) wethouder Dig Istha, en mede initiatiefnemer voor het feest 2014, heeft toegezegd. Ondanks zijn verhuizing naar Amsterdam, wil hij ook dit jaar meehelpen aan de organisatie. Naast oude wethouders worden ook gesprekken gevoerd met huidige wethouders over het nieuwe evenement. Traditie getrouw zal ook de (dag)burgemeester worden uitgenodigd voor het houden van de traditionele nieuwjaars-speech.

 

Er wordt momenteel al druk gewerkt aan organisatie en invulling van de meerdere podia. Ook worden er Groninger instellingen en bedrijven gezocht die mee willen werken aan het volksfeest.

 

De feestcommissie die afgelopen jaar bestond uit een 20 tal vooraanstaande Groningers uit het veld van kunst en cultuur. Dirk Nijdam, Geert Spieker, Jacques d'Ancona, Piet van Dijken, Beno Hofman, Harry de Lange en vele anderen hielpen mee het feest tot een succes te maken.

Op de site van het nieuwjaarsfeest Groningen kunnen de vorderingen alvast gevolgd worden. De site is te vinden op

 

 

 www.nieuwjaarsfeestgroningen.nl

 

 

 

 

Nachtburgemeester Groningen

www.groningernachtwacht.nl