economie

26 sep 2017, 19:07

‘Monument voor Ypke Gietema en Frans Haks’

‘Monument voor Ypke Gietema en Frans Haks’

‘We moeten een monument oprichten voor oud-wethouder Ypke Gietema en de eerste directeur van het Groninger Museum, Frans Haks.’ Dat zei dinsdagavond de huidige directeur van het Groninger Museum, Andreas Blühm.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Hij zei dit in het Groninger Museum tijdens een bijeenkomst van ondernemers. Bij die gelegenheid maakte burgemeester Peter den Oudsten bekend dat het Groninger Museum de Jans Catsprijs 2017 heeft gewonnen.  Dat is een prijs van Groningse ondernemers die voor de zesde keer werd uitgereikt. Deze keer ging de prijs naar het Groninger Museum omdat dit volgens de jury van de prijs een belangrijke rol speelt in het culturele leven van Groningen, en omdat het een culturele topattractie is, aldus de voorzitter van de jury, George Groote.

 

Directeur Andreas Blühm liet weten blij te zijn met de prijs. Volgens hem is het Groninger Museum ook van grote economische betekenis voor Groningen. Hij rekende uit dat wanneer alle bezoekers aan het Groninger Museum van buiten de stad gemiddeld 87 euro uitgeven, dat het Groninger Museum dan voor een bestedingsimpuls heeft gezorgd van 87 miljoen euro in de Groningse economie.

 

‘En dat hebben we dan allemaal te danken aan de vroegere wethouder Ypke Gietema en de eerste directeur van het Groninger Museum, Frans Haks. We zouden een monument voor dat tweetal moeten oprichten’, aldus de museum-directeur, waarbij niet helemaal zeker was of hij dat nu serieus of licht schertsend bedoelde.

 

In elk geval kondigde hij aan dat er in december opnieuw een grote tentoonstelling komt in het Groninger Museum. Deze keer gewijd aan de Romantiek, met schilderijen van wereldberoemde schilders uit die periode. Hij verwacht dat die tentoonstelling mogelijk opnieuw honderdduizend bezoekers zou kunnen trekken.

 

Bedrijvenverenigingen

 

De  bijeenkomst in het Groninger Museum was georganiseerd door vier Groningse bedrijvenverenigingen, uit alle delen van de stad Groningen. Bedrijvenvereniging WEST, VBNO, VBZO en Groningen City Club. Zij organiseren jaarlijks een bijeenkomst waar ondernemers van de verschillende verenigingen elkaar kunnen ontmoeten en netwerken.

 

Groningse ondernemers tijdens de netwerkbijeenkomst.
Groningse ondernemers tijdens de netwerkbijeenkomst.