Economie

MKB Noord: ‘Betaalgedrag noordelijke gemeenten flink verbeterd’

Het betaalgedrag van veel noordelijke gemeenten is in vergelijking met 2012 flink verbeterd.


Leestijd: 2 minuten

De gemiddelde vertraging in het Noorden ligt met ruim zes dagen onder het landelijk gemiddelde van acht dagen. Dit blijkt uit een landelijk onderzoek in opdracht van MKB-Nederland. “Wij zijn blij dat de noordelijke gemeenten het beter doen dan een jaar geleden, maar er is nog wel werk aan de winkel”, zegt VNO-NCW MKB Noord directeur Lambert Zwiers. “Gemeenten betalen hun rekeningen gemiddeld genomen nog steeds later dan wettelijk toegestaan.”

Aan het onderzoek van Dun & Bradstreet  hebben 53 noordelijke gemeenten meegedaan. 23 hiervan zijn terug te vinden in de landelijke top 100, twee zelfs in de top 10 (Appingedam op plek 4 en Vlagtwedde op plek 10). 35 van de 53 deelnemende noordelijke gemeenten scoort beter dan in 2012. VNO-NCW MKB Noord is blij met dit resultaat en hoopt dat meer gemeenten het goede voorbeeld volgen. Feit is namelijk ook dat nog steeds een kwart van alle rekeningen te laat worden betaald. In het Noorden zijn het met name de grotere gemeenten die laag scoren, met een plek (onderaan) in de middenmoot. 

Ondernemers hebben het nog altijd zwaar, ondanks de aantrekkende economie. Er is weinig vlees op de botten. Elke factuur die niet binnen de wettelijke termijn van 30 dagen wordt overgemaakt, betekent extra druk op de liquiditeit van een bedrijf. Het is zuur dat het merendeel van de gemeenten, belangrijke opdrachtgevers, daar te weinig oog en begrip voor hebben, stelt MKB-Nederland. De werkgeversorganisatie roept gemeenten op om dit probleem serieus op te lossen.

Op grond van de wet mogen ondernemers te laat betalende overheden een boete en wettelijke rente in rekening brengen. De meesten zullen dat echter nooit doen, omdat ze de relatie met een grote klant – en dat is de gemeente vaak – niet op het spel willen zetten. Lokale overheden hebben ten opzichte van mkb-bedrijven dus een ‘machtspositie’ die ze niet zouden mogen misbruiken door hun rekeningen te laat te betalen. Wat dat betreft zouden ze een voorbeeld moeten nemen aan de Rijksoverheid. Die betaalt 90 procent van de facturen op tijd.

Het is de vierde keer dat MKB-Nederland en Dun & Bradstreet dit onderzoek uitvoeren. Meer informatie over het onderzoek, de top 100 en de onderzoeken van 2012, 2011 en 2009 zijn te vinden op www.snellerbetalen.nl.