economie

02 nov 2017, 09:09

MKB-bedrijven Eemsdelta geholpen door Groningse student-consultants

MKB-bedrijven Eemsdelta geholpen door Groningse student-consultants

MKB-bedrijven in de Eemsdelta kunnen voor het antwoord op bijzondere vragen nu ook een beroep doen op universitaire studenten werkzaam voor de organisatie ‘Student Consultancy’. Deze studenten beschikken over de meest frisse, hoogwaardige kennis die ze, ondersteund door universitaire docenten, kunnen gebruiken voor het oplossen van de meest uiteenlopende vraagstukken. Al meerdere bedrijven in Noord-Groningen maken gebruik van deze mogelijkheid, zo meldt de website met nieuws over de economie in de Eemsdelta.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Wilt u bijvoorbeeld weten hoe u kunt exporteren naar China, en of er daar vraag is naar uw product? Laat het door student-consultants uitzoeken! Wilt u een klanttevredenheidsonderzoek? Laat het uitvoeren door de studenten.

 

"Er zijn in Noord-Groningen nu al bedrijven die van onze mogelijkheden gebruik maken. Zo heeft een bedrijf in de machinebouw door Student Consultancy een klanttevredenheidsonderzoek laten doen. Een bedrijf uit Delfzijl wilde weten of er markt is voor hun producten in China. Een fabriek in de voedingsmiddelenindustrie heeft laten uitzoeken of hun ICT systemen geschikt zijn voor HRM. En heeft weer een ander bedrijf laten onderzoeken of de door hen ontwikkelde melkcarrousel kan worden geëxporteerd’, vertelt Wijnand Aalderink. Hij is werkzaam bij de faculteit Economie en Bedrijfskunde en verantwoordelijk voor Student Consultancy. Zo begeleidt hij onder meer bedrijven en studenten bij het in kaart brengen van de geschikte onderzoeksvragen.

 

Het idee achter Student Consultancy is dat er sprake kan zijn van een win-win situatie: MKB bedrijven krijgen antwoorden op belangrijke vragen en studenten krijgen waardevolle praktijkervaring met het oplossen van problemen. ‘Veel MKB-ers hebben doodgewoon geen tijd om sommige vraagstukken uit te zoeken. Daar zijn wij dan voor. We zetten er dan een team van drie tot vier studenten op. Zij krijgen tien weken de tijd om, onder leiding van een docent, antwoord te geven op de ingediende vraag’, aldus Wijnand Aalderink.

 

Kosten?

 

De diensten van Student Consultancy zijn niet gratis, omdat men ook daar de kosten moet dekken. ‘We vragen een vergoeding van vierduizend euro. Maar MKB-bedrijven kunnen in aanmerking komen voor een voucher-regeling van de provincie Groningen, de zogenaamde Groninger Ondernemers Regeling. Ze kunnen uit die pot tweeduizend euro vergoed krijgen, zodat het uiteindelijk tweeduizend euro kost. Ook niet weinig misschien, maar als je dat vergelijkt met marktprijzen is het zeker aantrekkelijk. Met een beetje geluk is de investering snel terugverdiend, wanneer men de adviezen van de studenten kan gebruiken. En je biedt studenten daarmee een waardevolle bijdrage aan hun professionele vorming’, aldus Aalderink.

 

In november gaat er weer een nieuw blok studenten aan de slag, maar deze is al ‘vol’. Wie van de regeling gebruik wil maken, kan de studenten vanaf februari aan het werk zetten.

 

Meer informatie over de Eemsdelta:  www.eemsdelta.nl