economie

03 mei 2012, 10:10

Metaalbewerkers pleiten bij RWE voor gelijke beloning

Vrijdagmiddag 11 mei overhandigt de kadergroep FNV Metaal Noord, samen met Poolse collega’s, een petitie aan energiebedrijf RWE/Essent in de Eemshaven. Honderden Nederlandse werknemers en honderden Poolse installateurs roepen in een gezamenlijke verklaring RWE op een eind te maken aan de in hun ogen oneerlijke concurrentie op loon door het Poolse installatiebedrijf Remak S.A., dat momenteel ruim 600 mensen aan het werk heeft op de bouwplaats van de energiecentrale in de Eemshaven.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens het FNV werken duizenden Europeanen in de Eemshaven voor totaal verschillende salarissen. De Nederlanders krijgen voor het werk dat ze verrichten conform cao betaald. De belangrijkste regels uit de cao’s zoals minimumloon, vakantiedagen en overurentoeslag gelden echter óók voor de buitenlandse werknemers in Nederland, aldus FNV. Dit is in Europa zo geregeld om verdringing van arbeid door concurrentie op loon te voorkomen. Volgens FNV en een delegatie van Poolse metaalbewerkers worden buitenlandse werknemers echter geïntimideerd en krijgen (vaak) niet waar ze recht op hebben. Per maand zijn ze honderden euro’s goedkoper dan hun Nederlandse collega

FNV Eemshaven heeft opgeroepen tot solidariteit met de 600 Poolse collega’s van het installatiebedrijf Remak. Zij bouwen nu aan de ketel in de nieuwe RWE/Essent-centrale in de Eemshaven. Hun Poolse baas weigert het cao-functieloon, een toeslag voor avondwerk, de ATV en een karweiregeling te betalen, zo stelt de bond. Een delegatie van Nederlandse en Poolse metaalbewerkers overhandigen daarom gezamenlijk hun petities aan de bouwer van de centrale, energieconcern RWE/Essent.

FNV Bouw en FNV Bondgenoten werken samen onder de naam van FNV Eemshaven om de arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden op alle bouwplaatsen in de Eemshaven te verbeteren.