economie

13 jun 2015, 18:06

Menselijke ketting rond boorlocatie NAM in Blijham

Een groep actievoerders heeft zaterdag een menselijke ketting rond een nieuwe boorlocatie van de NAM in het Groningse Blijham gevormd. De groep - bestaande uit omwonenden, lokale politici en supporters uit Boxtel, Terschelling en de Noordoostpolder - wil met deze actie duidelijk maken dat de NAM de plannen om in Blijham naar gas te boren en te fracken moet laten varen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De provincie Groningen en de gemeente Bellingwedde, waar Blijham onderdeel van is, spraken zich eerder ook al uit tegen de gasboringen. De actie werd georganiseerd door de actiegroep  Nee NAM niet boren in Blijham. en gesteund door Milieudefensie.


Het gasveld in Blijham valt binnen het gebied van de Groningenconcessie die in de jaren 60 is afgegeven en onherroepelijk is. Hierdoor hoeft de NAM geen nieuwe vergunning aan te vragen voor de eerste boring die binnen enkele weken zal starten. De gemeenteraad en de burgemeester van Bellingwedde, de gemeente waar Blijham onder valt, zien de boringen niet zitten maar staan juridisch machteloos.

Ike Teuling van Milieudefensie: "Voor minder dan 1 miljard kuub gas, waarmee je Nederland ongeveer een week van gas kan voorzien - haalt de NAM zich de woede en zorgen van heel Blijham op de hals. Het is bizar dat de NAM nog steeds niet snapt dat de boringen én de aardbevingen in Groningen echt moeten stoppen. De Groningers hebben al genoeg ellende gehad van de gasboringen. Wij roepen minister Kamp op in te grijpen en een stop te zetten op nieuwe gasboringen in Groningen. Ook is het noodzakelijk om
snel werk te maken van het verminderen van de gasconsumptie in Nederland en programma's om gebouwen energieneutraal te maken versneld uit te voeren".

Foto: Marten van Dijl/Milieudefensie