economie

29 jul 2016, 10:10

Lage lonen, dure drankjes: Groningse 'terraskoopkracht' laagste van Nederland

Lage lonen, dure drankjes: Groningse 'terraskoopkracht' laagste van Nederland

Stadjers hebben de laagste 'terraskoopkracht' van alle Nederlanders, zo blijkt uit onderzoek van horeca-adviesbureau Van Spronsen en Partners. Dat betekent dat Groningers het minste aantal drankjes kunnen kopen als ze in hun eigen stad op een terras zitten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De terraskoopkracht wordt berekend door het gemiddeld besteedbaar wekelijkse inkomen van de inwoners van een stad af te zetten tegen de prijs voor een rondje drankjes op een terras in hun woonplaats.

Van alle onderzochte steden hebben de Groningers het laagste wekelijkse inkomen, 360 euro tegenover een gemiddelde van 401 euro.

Een rondje drankjes (twee koffie, twee bier, twee fris en twee rosé) kost in Stad 22,20 euro. Daarmee is Groningen de op vier na duurste stad om een terrasje te pakken, na Amsterdam, Haarlem, Den Haag en Den Bosch.

De terraskoopkracht van de Groningers komt zodoende op 16,2 rondjes per week, 2,6 minder dan de gemiddelde Nederlander en zelfs 4,3 rondjes minder dan de inwoners van Breda, die volgens het onderzoek de hoogste terraskoopkracht hebben.