economie

23 sep 2014, 12:12

Komst Google kan leiden tot nog meer meer datacenters in Groningen

De Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij sluit niet uit dat er meer grote datacenters in de Eemshaven komen. Dat zegt Siem Jansen, directeur van de NOM, nadat Google bekend maakte dat ze een groot datacenter gaan bouwen in de Eemshaven.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Harm Post, directeur van Groningen Seaports, liet eerder al weten dat ze ook met andere technologieconcerns in gesprek zijn. De NOM vervulde bij de komst van Google als tussenpersoon en is ook bij die andere gesprekken betrokken.

 

Siem Jansen liet weten dat de komst van Google dan ook heel belangrijk is voor Groningen. De ontwikkelingsmaatschappij is al drie jaar in gesprek met het bedrijf. "We hebben ze gevraagd wat ze willen en wat ze nodig hebben", zegt Jansen. Ook hielp het de Amerikanen met de vergunningsaanvragen en het wijzigen van bestemmingsplannen. "We waren als het ware een stromannetje."

 

De komst van Google kan er toe leiden dat ook andere technologiebedrijven naar de Eemshaven komen. Vooral de aanwezigheid van energiecentrales en een snelle internetkabel tussen Amerika en de Eemshaven is een groot voordeel.

 

In de Eemshaven is veel grond beschikbaar voor datacenters. Volgens Siem Jansen is het een voordeel dat de bestemmingsplannen voor die voormalige agrarische grond al zijn gewijzigd. "Daarmee is de weg voor andere datacenters vrij."