economie

06 jan 2011, 09:09

Kamer van Koophandel: “Zaken dreigen te bezwijken onder populisme”

“In Nederland dreigen veel belangrijke zaken te verdwijnen onder druk van het populisme”. Dat zei gisteravond voorzitter Jacob Emmelkamp van de Kamer van Koophandel Noord-Nederland tijdens een druk bezochte Nieuwjaarsreceptie in Martiniplaza. Hij sprong in de bres voor het behoud van waardevolle activiteiten en kennis van de Kamer van Koophandel die volgens het regeerakkoord in de toekomst zal worden omgevormd tot een ‘Ondernemersplein’.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens Jacob Emmelkamp is de Kamer van Koophandel onder vuur komen te liggen. Zo zouden ondernemers “veel te veel geld” kwijt zijn aan contributie aan de Kamer van Koophandel. Maar volgens hem betaalt zestig procent van alle 100.000 ingeschreven bedrijven in het Noorden slechts 45 euro per jaar.

‘Dat is net zoveel als een tank benzine voor al die fraaie auto’s die ik hier zag staan bij Martiniplaza’. Voor de overige veertig procent van de bedrijven bedraagt de contributie 135 euro per jaar. Volgens Emmelkamp krijgt iedereen daarvoor betrouwbare dienstverlening terug, evenals een inschrijving in de Kamer van Koophandel en diverse andere voorzieningen.


Toch gaat de Kamer van Koophandel enthousiast beginnen aan de nieuwe samenwerking met Syntens, een dochter-instelling van het ministerie van E.Z. die zich richt op innovatie. Beide instellingen gaan in de toekomst samen verder door het leven onder de naam: ‘KvK Ondernemersplein’.